ZAJEDNIČKE SNAGE

Hrvatski vojnici vratili su se iz Poljske, u bjelovarskoj im je vojarni priređen doček

Hrvatski kontingent sudjeluje u sklopu Borbene grupe pod vodstvom SAD-a, zajedno s oružanim snagama UK-a, Sjeverne Irske i Rumunjske

Hrvatski vojnici, ilustracija

 Robert Fajt/Cropix

Iz Poljske su se u ponedjeljak vratili pripadnici 8. hrvatskog kontingenta iz NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhance Forward Presence – eFP), a doček im je priređen u vojarni „Bilogora“ u Bjelovaru.

"Zahvaljujući vama, Republika Hrvatska još jednom je dokazala spremnost za sudjelovanjem u zajedničkom obrambenom sustavu sa saveznicima i partnerima potvrđujući svoj aktivan doprinos miru i stabilnosti ne samo na ovim prostorima, nego i daleko izvan svojih granica“, rekao je ministar obrane Mario Banožić, priopćeno je u utorak iz MORH-a.

Pripadnike su dočekali i načelnik stožera-zamjenik zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Valentin Skroza i zapovjednik Topničko-raketne bojne GOMBR-e bojnik Marijan Žukina.

Skroza je rekao je kako vojnicima, pripadnicima 8. hrvatskog kontingenta iz NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhance Forward Presence – eFP) da su "ogledalo Hrvatske vojske" i da su "u Poljskoj predstavljali ne samo ovu brigadu i našu vojsku, već i cijelu Domovinu“.

Žukina je dodao da svaka zadaća u međunarodnom okružju podiže razinu znanja i sposobnosti pripadnika Hrvatske vojske.

Glavninu snaga 8. HRVCON-a čine pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Hrvatski kontingent u NATO aktivnosti u Poljskoj sudjeluje u sklopu Borbene grupe pod vodstvom SAD-a, zajedno sa pripadnicima oružanih snaga Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske i Rumunjske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 08:45