DONESENA ODLUKA

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje: naknada za starije osobe povećana za 2,6 posto

Odluka o usklađivanju nacionalne naknade za starije osobe prvo je usklađivanje od stupanja na snagu Zakona o nacionalnoj naknadi

Ilustracija

 Davor Pongračić/Cropix

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) donijelo je odluku o usklađivanju svote nacionalne naknade za starije osobe od 1. siječnja 2022. koja iznosi 820,80 kuna, povećana je za 2,6 posto, a isplatit će se u veljači za siječanj, priopćio je u srijedu HZMO.

HZMO podsjeća da se svota nacionalne naknade za starije osobe usklađuje od 1. siječnja svake kalendarske godine prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena iz prethodne godine u odnosu na godinu koja joj prethodi, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, ako je stopa veća od nule.

Odluka o usklađivanju svote nacionalne naknade za starije osobe prvo je usklađivanje od stupanja na snagu Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe (1. siječnja 2021.), a donesena je na temelju službenih podataka Državnog zavoda za statistiku o stopi promjene indeksa potrošačkih cijena u RH za razdoblje od siječnja do prosinca 2021. u odnosu na isto razdoblje 2020., koja iznosi 2,6 posto, objasnili su u HZMO-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 13:17