IGOR ŠTAGLJAR

HRVATSKI ZNANSTVENIK OSVOJIO 'INOVACIJSKI OSKAR' Tehnologija koju je razvio otkrila je novi biomarker za rak pluća

ZAGREB - Hrvatski znanstvenik Igor Štagljar, profesor u Centru za istraživanje života Terrence Donnelly Sveučilišta Toronto, dobitnik je ovogodišnjeg “Inovacijskog Oscara”. Riječ je o nagradi koju dodjeluju kanadska vlada, zatim vlada provincije Ontario i Sveučilište u Toronto za inovacije koje imaju potencijal promijeniti kvalitetu života, baš kao i mogućnost za komercijalni i globalni utjecaj. “Inovacijski Oscar” Štagljaru je dodijeljen za MaMTH tehnologiju pomoću koje je otkrio novi biomarker za rak pluća Crk II.

- Izuzetno mi je drago što Kanada cijeni inovativnost i što mi je po drugi put u zadnjih devet godina, dodijelila ovu nagradu - rekao nam je prof. Štagljar. - Želja mi je u slijedećih 10 godina pomoću MaMTH tehnologije otkriti glavne čimbenike za otprilike 500-njak ljudskih bolesti. Upravo iz tog razloga osnivam s mojim kolegom dr. I vanom Plavecom, također bivšim studentom Sveučilišta u Zagrebu i Zurichu, biotehnološku kompaniju pod nazivom "Protein Network Sciences" koja će biti locirana u Silicijskoj dolini u Kaliforniji - dodao je Štagljar, jedan od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika srednje generacije koji žive i rade u inozemstvu.

Igor Štagljar rođen je u Zagrebu, gdje je diplomirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Doktorirao je na prestižnom Švicarskom federalnom tehnološkom institutu (ETH) u Zürichu, a nakon toga se usavršavao na Sveučilištu Washington u Seattleu. Zatim se vratio u Švicarsku te kao 35-godišnjak postao najmlađi strani profesor u povijesti Sveučilišta Zürich. Od 2005. profesor je na prestižnom Sveučilištu Toronto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:05