NESPREMNI ZA IZAZOVE

HRVATSKI ZNANSTVENIK PREDVIĐA CRNI SCENARIJ 'Umjesto da pripremamo našu djecu da budu liječnici i inženjeri, mi ih učimo da budu klaunovi'

 
 Damir Krajac / CROPIX

Poznati hrvatski astronom Korado Korlević upozorio je prošloga tjedna u Fažani na predavanje pod nazivom 'Posljednje stoljeće Homo sapiensa' kako naša djeca nisu spremna za izazove budućnosti, piše Novi list.

- Najvažniji nam je posao pripremiti djecu za budućnost koja dolazi. Djeca su 20 posto populacije, sto posto budućnosti, a za njih izdvajamo tek 4,8 posto BDP-a. U Hrvatskoj su po izdvajanju ipak najvažniji umirovljenici. Istraživanja su pokazala da su hrvatska djeca vjerojatno najmanje poduzetna u svijetu, po kritičkom razmišljanju u edukaciji smo šesti odostraga u svijetu, rekao je Korlević u prepunoj dvorani Multimedijalnog centra.

Kao primjer naveo da je da od istarskih 72 prvaka državnih školskih natjecanja uvjerljivo najviše glazbenika, sportaša, zatim "zadrugara", dok malih i mladih fizičara, kemičara, biologa nema ili gotovo nema.

- Za što mi pripremamo djecu? Tko će biti liječnik, tko će biti inženjer, tko će raditi u informatičkoj industriji? Pripremamo djecu za turističku privredu, da skaču, da nas zabavljaju? Mi smo oni koji izumiru, nemamo sljedeći razvojni ciklus, mi smo u potpunosti otišli u društvo snova i nesposobni smo našu djecu suočiti sa stanjem znanosti danas. Pripremamo ih da budu klaunovi, a kada se bude trebalo liječiti ići ćemo u Ljubljanu ili Pordenone, rekao je Korlević, voditelj višnjanske zvjezdarnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2021 04:56