ZATVORSKI HIT

Hrvatskim zatvorenicima najomiljenija jutarnja emisija RTL-a

Tomislav Kralj, upravitelj zatvora u Remetincu, kaže da ne vidi način na koji bi se ta vrsta komunikacije zloupotrijebila
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Glazbena emisija “RTL ritam zona”, koja se emitira svakog dana od 8 sati ujutro i na kojoj se vrte hrvatski glazbeni spotovi, nema veliku popularnost među hrvatskim gledateljima, no zato uživa kultni status među “stanarima” hrvatskih zatvora!

Televizije u ćelijama

Ta emisija, naime, omogućuje svim građanima koji imaju mobitel da pošalju SMS i ako u poruci nema uvredljivog i ponižavajućeg sadržaja, ona se prikazuje na malom ekranu. Budući da svaka ćelija ima televiziju, za zatvorenike je to idealan način komunikacije sa članovima obitelji i prijateljima te primanja obavijesti iz vanjskog svijeta.

“Ipak ću ti doći ljubavi u onaj utorak. Dobila sam pisma 19. i 22. Volim te”; “Ljubavi da te obavijestim. Prodala sam vikendicu. Već sam dobila 45, a danas ću dobiti još 25. Volim te i obožavam. Vidimo se uskoro”; “Dobro jutro ljubavi. Fališ mi. Bila sam jučer kod odvjetnice. Bit će sve dobro. Vidimo se oko 2. poz. Volim te”; “Jedan veliki pozdrav Gavranu. Budi jak. Pozdravi Grgu i Vrabu. Ekipa”; “Brankec tek sam sada otvorila oči. Fališ mi jako, no vidimo se za par sati. ps. Pozzz dečkima”, samo su neki od SMS-ova koje su ovog tjedna mogli iščitati zatvorenici u Remetincu i Lepoglavi.

- Mi na to ne možemo utjecati. Čuli smo za takvu vrstu komuniciranja, ali u njoj ne vidim ništa loše. Ne vidim način na koji bi se takva vrsta komunikacije mogla zloupotrijebiti - kaže Tomislav Kralj, upravitelj zatvora u Remetincu.

Poruke stižu moderatorima

Na RTL-u kažu da u jutarnjem terminu emitiraju emisiju “RTL ritam zona” te da svi građani koji imaju mobitel mogu poslati SMS s ključnom riječi ZONA na broj 66107.

“Ta poruka stiže moderatorima agencije NTH koji provjeravaju sadržaj, te zatim istu, ako nema uvredljivog i ponižavajućeg sadržaja, prikazuju na malom ekranu”, piše u priopćenju RTL-a.

SMS poruke glavna veza s mafijaškim šefovima u zatvoru

Simona Ventura, voditeljica Raijeve nedjeljne zabavne nogometne emisije “Quelli che il calcio”, obznanila je da se više neće emitirati kratke mobitelske poruke (SMS) navijača, pošto je otkriveno da su korištene kao sredstvo komuniciranja s mafijaškim šefovima koji izdržavaju kaznu u strogoj izolaciji po članku 41 bis, uglavnom baš zato da ne bi mogli potezati konce zločina čak i kad su na izdržavanju višedecenijskih zatvorskih kazni. Ventura je u televizijskom intervjuu u nedjelju rekla da joj je problem poznat još od lipnja, kad su istražitelji Nacionalne uprave za suzbijanje mafije (DNA, po uzoru na koju je sazdan USKOK) zatražili i dobili presnimke svih emisija i ispise primljenih SMS-ova.

Nije, doduše, posve jasno kako su se mafijaši mogli oslanjati na taj kanal, pa i za šifrirane poruke. Naime, svake godine emisija primi oko 200.000 tih poruka, a emitira ih samo oko 200, pošto su prethodno prošle “filtar” koji odstranjuje sve poruke s uvredama, rječetinama itd.

Osim toga, zatvorenici ne smiju koristiti mobitel ni internet, tako da oni teorijski ne mogu poslati SMS, nego samo pročitati onaj koji emitira televizija (jer nju smiju gledati). Ventura je rekla da su oni ionako mislili obustaviti SMS kao sredstvo komuniciranja, jer se za njih potrošio (uveli su ga u sezoni 2000/2001), te da sada odlučuju što će koristiti, pošto ne žele izgubiti interaktivni kontakt s gledateljima. ( Inoslav Bešker)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 07:35