VELIK ERUDIT

Hrvatsko društvo ekonomista na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu organizira panel ‘Sjećanje na Vladimira Veselicu‘

Deseta obljetnica smrti intelektualca ispred svoga vremena okupit će relevantne govornike iz područja koja je za života istraživao i podučavao

Vladimir Veselica

 Biljana Blivajs/Cropix

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ugostit će prigodni panel „Sjećanje na prvog predsjednika Hrvatskog društva ekonomista profesora Vladimira Veselicu“. Riječ je o panelu kojeg Hrvatsko društvo ekonomista, čiji je profesor Veselica bio prvi predsjednik te jedan od najistaknutijih promotora organizacije, ali i hrvatske ekonomije, organizira kako bi obilježio deset godina od smrti velikog hrvatskog erudite, ekonomista i intelektualca. Prigodni panel ugostit će relevantne govornike koji će se kroz razgovor prisjetiti ostavštine profesora Veselice te izložiti svoja razmišljanja, kao i bibliografske te druge podatke vezane uz njegov rad i naslijeđe. Vladimir Veselica ostavio je dubok trag na hrvatsku ekonomiju, a njegovo djelovanje snažno je utjecalo na širenje relevantnosti i značaja Hrvatskog društva ekonomista, kojim je upravljao u posebno izazovnim vremenima.

Panel „Sjećanje na prvog predsjednika Hrvatskog društva ekonomista profesora Vladimira Veselicu“ održat će se 19. prosinca 2023. u prostoru Knjižnično-dokumentacijskog centra Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prigodna panel rasprava okupit će relevantne govornike iz područja koja je za života istraživao i podučavao profesor Veselica. Među panelistima će tako biti prof. emer. dr. sc. Ljubo Jurčić iz Hrvatskog društva ekonomista, prof. dr. sc. Danijela Miloš Sprčić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mato Crkvenac iz Hrvatskog društva ekonomista, Zrinka Udiljak Bugarinovski, univ. spec. oec., prof., viši knjiž. voditeljica Knjižnično-dokumentacijskog centra EFZG te dr. sc. Josip Mihaljević iz Instituta za hrvatsku povijest, dok će uvodne govore održati prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ, dekanica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Darko Tipurić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista.

Ovaj panel samo je jedna od aktivnosti kojima se na životu održava sjećanje na velikog hrvatskog ekonomista Vladimira Veselicu, a prigodno će obilježiti desetu obljetnicu njegove smrti. U hrvatskoj kolektivnoj svijesti profesor Veselica ostat će upamćen kao svojevremeno najmlađi dekan u Europi, ali i prvi predsjednik Hrvatskog društva ekonomista od njegovog osnutka 1993. godine. Tijekom cijeloga života predavao je i podučavao ekonomske znanosti, a bio je i autor bojnih knjiga, znanstvenih radova, članaka i studija. Njegova knjiga „Globalizacija i nova ekonomija“ 2007. godine nominirana je za Nobelovu nagradu iz područja ekonomije od strane Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Riječ je o jednom od najimpresivnijih djela iz ovoga područja, a koje na 760 stranica detaljno opisuje fenomen globalizacije kroz detaljnu analizu svjetskog gospodarstva, kao i tadašnji položaj Hrvatske.

Osim zbog iznimne ekonomske karijere, Vladimir Veselica poznat je i kao sudionik Hrvatskog proljeća u kojemu je bio jedna od ključnih figura. Naime, profesor Veselica nakon pada Hrvatskog proljeća izgubio je sva građanska prava, putovnicu i posao te je proglašen državnim neprijateljem broj dva. Postao je simbol borbe za samostalnu, demokratsku i pravednu Hrvatsku, a nakon prvih višestranačkih izbora izabran je i u prvi višestranački Hrvatski sabor. Tijekom Domovinskog rata Vladimir Veselica postao je i ministar u Vladi demokratskog jedinstva od 1991. do 1992. godine. Priznanjem Republike Hrvatske od suverenih država Europe i svijeta vratio se na Ekonomski fakultet kao redoviti profesor te nastavio podučavati ekonomska znanja iz područja poslovnih financija i strategija, globalizacije te nove ekonomije.

Profesor Vladimir Veselica dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su Red Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića, Državna nagrada za znanost za knjigu „Financijski sustav u ekonomiji“ te Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića. Povodom 50. obljetnice Hrvatskog proljeća, Vladimir Veselica posthumno je 2021. odlikovan Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske te izgradnji i napretku hrvatske države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:06