REAKCIJA

Hrvatsko društvo lobista reagiralo na članak Jutarnjeg lista: ‘Lobiranje nije kazneno djelo‘

To je legalna i legitimna struka sa svojom profesionalnom metodologijom s kojom su navedena kaznena djela potpuno nespojiva, navode
Gabrijela Žalac
 Goran Mehkek/CROPIX

Nakon objave članka Jutarnjeg lista pod naslovom "Za što točno Uskok tereti bivšu ministricu: Žalac osumnjičena da je lobirala za firmu moćnog poduzetnika", Hrvatsko društvo lobista reagiralo je dopisom. U nastavku ga prenosimo u cijelosti:

- Javljamo vam se u ime Hrvatskog društva lobista (HDL) vezano uz članak "Za što točno Uskok tereti bivšu ministricu: Žalac osumnjičena da je lobirala za firmu moćnog poduzetnika" objavljen 26. travnja 2021. na internet stranici Jutarnjeg lista. Budući da je predmetni članak zlonamjeran te je objavljivanjem takvog članka postupljeno protivno pravilima novinarske struke i na štetu ugleda HDL-a i njegovih članova, ovim putem zahtijevamo objavljivanje ispravka netočne informacije u cijelosti, bez promjena i dopuna, na način propisan Zakonom o medijima, čl. 40. čl. 41., kako slijedi:

Naime, već u naslovu se pogrešnim korištenjem pojma lobiranje implicira da je to djelatnost koja podilazi pod kaznenu odgovornost: "Žalac osumnjičena da je lobirala za firmu moćnog poduzetnika". I u tekstu se navodi kako USKOK sumnjiči bivšu ministricu Žalac jer je "pokušala u HBOR-u lobirati...".

Ovom prilikom HDL želi skrenuti pažnju javnosti i medija da lobiranje nije kazneno djelo i da se taj pojam ne koristi kao sinonim za kaznena djela kao što su davanje mita, trgovanje utjecajem, davanje mita za trgovanje utjecajem, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti te zlouporaba položaja i ovlasti.

U ovom trenutku, kad se nazire početak rada na zakonodavnom prijedlogu za zagovaranje interesa/lobiranje za koji se nadamo da će doprinijeti etabliranju struke, smatramo potrebnim još jednom skrenuti pažnju medija i javnosti da je lobiranje legalna i legitimna struka sa svojom profesionalnom metodologijom s kojom su navedena kaznena djela potpuno nespojiva - stoji u dopisu koji je potpisala Maja Pokrovac, predsjednica HDL-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:35