‘IZRAVNO UGROŽEN‘

Hrvatsko društvo pisaca osudilo prijetnje Dežuloviću: ‘On je plijen u otvorenoj ‘sezoni lova‘‘

U Društvu navode kako je Dežulović bio nagrađen za tekst o stradanju Vukovara jednom od najuglednijih novinarskih nagrada u Europi.

Boris Dežulović


 

 Vojko Basic/Cropix

Upravni odbor Hrvatskog društva pisaca osudio je u petak institucionalne i izvaninstitucionalne prijetnje upućene njihovu članu i novinaru Borisu Dežuloviću zbog njegova teksta u kojem se solidarizira sa žrtvama Vukovara.

"Hrvatsko društvo pisaca najoštrije osuđuje institucionalne i izvaninstitucionalne prijetnje upućene našem članu, uglednom, međunarodno nagrađivanom novinaru i piscu Borisu Dežuloviću, upućene zbog njegovog teksta pod naslovom „Je*o vas Vukovar“, objavljenom na portalu N1 televizije", navodi se u priopćenju HDP-a.

Navode kako je Dežulović prethodno bio nagrađen za svoj tekst o stradanju Vukovara i to jednom od najuglednijih novinarskih nagrada u Europi.

"Izravno je ugrožen reakcijama dijela saborskih zastupnika, gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, Ministarstva branitelja i veteranskih udruga, koji sebi uzimaju za pravo da određuju granice slobode mišljenja i izražavanja, ali i suočavanja s bolnim činjenicama", stoji u priopćenju.

Ističu kako je Dežulović ionako izložen neugodnostima zbog svog javnog rada te da je proglašen plijenom u otvorenoj "sezoni lova" koja se vodi na društvenim mrežama, u medijima desne političke orijentacije i u državnim institucijama koje u pokušajima ugrožavanja Dežulovićeve egzistencije daju državni, režimski legitimitet.

Novinar i kolumnist Boris Dežulović izjavio je u srijedu, nakon oštrih reakcija na svoju kolumnu, da ukoliko ima žrtava Vukovara koje su uvrijeđene, da ih nije uvrijedio njegov tekst, nego oni koji trguju njihovom žrtvom, a da je u tekstu pisao o trgovini groznom žrtvom Vukovara.

Reakcije na njegov tekst dali su Domovinski pokret, čiji je predsjednik Ivan Penava gradonačelnik Vukovara, te Ministarstvo hrvatskih branitelja, a koji su ustvrdili da Dežulović svojim tekstom "pokušava obezvrijediti sve žrtve Vukovara i Domovinskog rata".

Novinar i kolumnist Boris Dežulović napisao je nedavno za portal N1 Televizije kolumnu pod naslovom 'Je** vas Vukovar' koja je izazvala ljutite reakcije i osude dijela političara, političkih stranaka, udruga, institucija i medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:10