STEPENICU NIŽE

HRVATSKO GOSPODARSTVO JE GORE OD SMEĆA! Fitch dodatno smanjio kreditni rejting

Fitch predviđa da će hrvatski BDP u 2013. godini pasti za 0,9 posto, u odnosu na njihovu raniju prognozu rasta od 0,3 posto

Agencija Fitch snizila je hrvatski rejting za dugoročna zaduženja u stranoj valuti s BBB- na BB+, a dugoročni rejting lokalne valute smanjen je na 'BBB-' s dosadašnjih 'BBB'.

Dugoročne izglede hrvatskog kreditnog rejtinga Fitch ocjenjuje stabilnima, što znači da ga nema namjeru dodatno snižavati.

Fitch predviđa da će hrvatski BDP u 2013. godini pasti za 0,9 posto, u odnosu na njihovu raniju prognozu rasta od 0,3 posto.

Rejting bi dodatno mogao smanjiti, napominje Fitch, neuspjeh implementacije uvjerljive strategije srednjoročne fiskalne konsolidacije, koji bi dodatno naštetio održivosti javnog duga. S druge strane, Fitch napominje da bi veći napredak fiskalne reforme i smanjenja deficita dao pozitivni pritisak na rejting u srednjoročnom razdoblju.

Nadalje, neuspjeh gospodarskog oporavka opteretio bi dodatno javne financije, što bi moglo dovesti do poteza daljnjeg smanjivanja rejtinga. Dakako, u slučaju obnove gospodarskog rasta i učvršćenja fiskalne politike rejting bi išao u pozitivnom smjeru. Kako i Fitch napominje, strukturne reforme mogle bi unaprijediti potencijalni rast u srednjoročnom razdoblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:31