ODLUKA MINISTARSTVA

Hrvatsko katoličko sveučilište u nastavi smije koristiti dokumentarni film o kardinalu Stepincu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH molbu HKS-a odobrilo je na temelju stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje
 Marijan Murat/dpa/afp

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske odobrilo je Hrvatskom katoličkom sveučilištu korištenje dokumentarnog filma "Stepinac: Kardinal i njegova savjest" scenariste i redateljice Višnje Starešine u odgojno-obrazovne svrhe i tematsko planiranje u svrhu izvođenja nastave u srednjim školama.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja suglasnost je izdalo na temelju stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje te preporučilo srednjim školama u Republici Hrvatskoj uporabu i korištenje filma kao i tematsko planiranje u svrhu izvođenja nastave. "Život i djelo kardinala Alojzija Stepinca svijetli primjer današnjoj mladeži, tražiteljima istine i moralnih uzora", stoji u obrazloženju odluke Ministarstva.

Film "Stepinac: Kardinal i njegova savjest" nastao je u koprodukciji Interfilma i Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

"Za 61. obljetnicu smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca nismo mogli ni zamisliti ljepši dar Providnosti. Plod je to višemjesečnog rada na nastavnim materijalima i usuglašavanju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Unatoč preprekama, došli smo do krajnjeg cilja: zagrebački nadbiskup blaženi Alojzije kard. Stepinac, njegov život i djelovanje, njegova borba za ljudski život bez obzira na vjeru, rasu i naciju, ušao je u kurikulum nastave povijesti za srednje škole", istaknuo je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

"Do sada se u udžbenicima povijesti nadbiskupa Stepinca spominjalo u razdoblju poraća samo usputno, bez ulaženja u važnost njegova lika i djela. Ovom inicijativom mijenja se pristup poučavanju i postiže se nova paradigma - ističe se da je zagrebački nadbiskup kardinal Stepinac važan čimbenik u hrvatskom društvu od početaka njegovog djelovanja pa sve do smrti."

Nastavni materijal izradile su predavačica na Odjelu za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta Vjera Brković i magistra povijesti Marta Petrić.

Tematsko se planiranje nastavnicima u izvedbi preporučuje u trajanju od 2 školska sata (blok sat) za prirodoslovno-matematičke, jezične, prirodoslovne i klasične te opće gimnazije. Učenici će na temelju rada u obradi teme u dokumentarnom filmu moći prosuđivati međusobne odnose različitih društvenih skupina te dinamiku društvenih promjena u Hrvatskoj, Europi i svijetu u prvoj polovici 20. stoljeća. U nastavnim materijalima razrađena je i povezanost s predmetima geografija, hrvatski jezik, etika, likovna umjetnost i informatika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:53