IZRAZ PODRŠKE

Hrvatsko novinarsko društvo: ‘Boris Dežulović je izložen institucionalnom linču‘

‘Svakome tko je pročitao spomenuti tekst jasno je kako je namjera autora bila kritizirati odnos vlasti prema Vukovaru‘

Boris Dežulović


 

 Vojko Bašić

HND je subotu priopćio da najoštrije osuđuje "javni i institucionalni linč" kojem je danima izložen novinar Boris Dežulović zbog teksta pod naslovom "Je*o vas Vukovar" objavljenog na portalu N1, u kojem, kako se ističe, problematizira zloupotrebu žrtve grada Vukovara u političke svrhe.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) navodi kako je "posebno zabrinjavajuće što takve javne osude prema novinaru iznosi Ministarstvo branitelja institucionalizirajući time linč novinara i zatiranje slobodne riječi".

"Upozoravamo da je kolega Dežulović u posljednjih nekoliko dana primio više od stotinu ozbiljnih prijetnji i prijetnji smrću od kojih je neke prijavio policiji", stoji u priopćenju HND-a koje poziva institucije da Dežulovića zaštite od svih oblika zastrašivanja, prijetnji i progona, kao i svakog drugog novinara koji potiče važne javne rasprave kao što je ova.

"Dežulovićevi progonitelji uporno i namjerno javnosti podmeću tezu kako je kolega tekstom grubo uvrijedio žrtvu Vukovara i njegovih građana i građanki.

Svakome tko je pročitao spomenuti tekst od početka do kraja jasno je kako je namjera autora bila isključivo kritizirati odnos državne i lokalne vlasti prema Vukovaru, odnos u kojemu ga razne političke opcije desetljećima pažljivo balzamiraju kako bi ga zadržale u stanju pogodnom za njihove političke interese, u kojem se njegovo postojanje svodi na mjesto posebnog pijeteta, a ne grada pogodnog za život", stoji u priopćenju HND-a.

Dežulović, navodi dalje HND, "s pravom ukazuje na egzodus koji se događa zbog praktičnog zanemarivanja toga grada i izostanak bilo kakve političke strategije osim one komemorativne. Upravo je i samo tu problematiku isticao u svojoj kolumni, koristeći svoj jedinstven, prepoznatljiv stil, a sve u javnom interesu, ponajprije u interesu građana i građanki Vukovara".

HND ističe kako će podsjetiti da se Dežulović tom temom bavi kontinuirano, a za tekst "Vukovar: spomenik mrtvom gradu u prirodnoj veličini" objavljen 19. studenoga 2013. godine dobio je prestižnu nagradu European Press Prize, europskog Pulitzera za najbolji komentar u konkurenciji više od 400 novinara iz cijele Europe.

Hrvatsko novinarsko društvo smatra da se o temi poput tretmana grada Vukovara gotovo 30 godina nakon njegova razaranja može i mora javno govoriti. U suprotnom dopuštamo višestruku viktimizaciju toga grada, koji ostaje ne samo zarobljen u svojoj spomeničkoj ulozi, nego i lišen svake rasprave o svrsi i učincima takve uloge, stoji na kraju priopćenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:26