SLOBODA IZVJEŠTAVANJA

Hrvatsko novinarsko društvo: Plenković izmjenama zakona ‘zbog curenja informacija‘ prijeti slobodnom novinarstvu

Iz HND-a poručuju kako je informacije do kojih su došli novinari i objavili ih u medijima nedopustivo etiketirati kao curenje informacija

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko

 Davor Pongracic/Cropix

Izmjene Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku koje je "zbog curenja informacija" najavio premijer Andrej Plenković ozbiljna su prijetnja slobodnom novinarstvu, poručili su u utorak iz Hrvatskog novinarskog društva (HND) dodavši kako su zbog toga pritužbu uputili pučkoj pravobraniteljici.

Iz HND-a poručuju kako je informacije do kojih su došli novinari i objavili ih u medijima nedopustivo etiketirati kao curenje informacija, a podsjećaju i kako kaznena odgovornost za odavanje službene tajne u zakonu već postoji, kao i izuzetak, za situacije u kojima je odavanje službene tajne u pretežitom javnom interesu.

Što bi onda premijer Plenković u zakonima mijenjao, iz istupa na koji reagiramo nije bilo moguće doznati, kažu iz HND-a.

Naime, Plenković je jučer, nakon sjednice HDZ-ovog Predsjedništva, najavio izmjene spomenutih dvaju zakona kako bi se spriječilo curenje informacija iz spisa te time kriminaliziralo činjenje "političkih problema". "Ovakve stvari da nam stvari iz ispisa čine političke probleme i cure – to se neće dogoditi jer će to biti kazneno djelo", citira HND-a premijerovu izjavu.

Premijer, kažu u HND-u, proziva medije da u sprezi s "određenim dužnosnicima" stvaraju pritisak na neovisno djelovanje DORH-a te ocjenjuje kako je on sam predmet govora mržnje, uspoređujući pritom svoju premijersku poziciju s onom zarobljenih hrvatskih državljana u Zambiji. "Ovakvo javno upiranje prstom vodećeg državnog dužnosnika u jednu profesiju važnu za funkcioniranje demokratskog poretka nije prvi takav slučaj. Zapravo, dosljedno se ponavlja svaki put kada novinari i mediji razotkriju neugodne istine o političkim malverzacijama moćnih", navodi se u priopćenju.

U HND-u izmjene zakona koje premijer najavljuje smatraju ozbiljnom prijetnjom slobodnom novinarstvu i Ustavom RH zajamčenom pravu novinara na slobodu izvještavanja i pristupa informacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2023 08:12