REAKCIJA STRUKE

Hrvatsko onkološko društvo o otkazima u KBC-u Rijeka: ‘Belac Lovasić je moralna vertikala hrvatske onkologije‘

‘Držimo da je potrebna staložena, mirna i kvalitetna reevaluacija događaja na riječkoj onkologiji‘, reklo je Hrvatsko onkološko društvo

Dinka Milinković, Vlasta Predovan, Radmila Čahut Jurišić, Ingrid Belac Lovasić, Petra Vaci, Alen Bošković

 Damir Skomrlj/Cropix

Nakon što je Uprava Kliničkog bolničkog centra Rijeka sredinom kolovoza bivšoj glavnoj sestri Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka Vlasti Predovan, medicinskoj sestri Dinki Milinković te predstojnici Klinike Ingird Belac Lovasović zbog neadekvatnog skladištenja citostatika te držanja većeg broja boca alkoholnih pića, umjetničkih slika i zlatnog nakita u prostorijama KBC-a uručila izvanredne otkaze, spomenute su u ponedjeljak na konferenciji za medije ravnatelja KBC-a Rijeka Alena Ružića, predsjednika Upravnog vijeća Željka Plazonića i pomoćnicu ravnatelja za kvalitetu Renatu Dobrila-Dintinjana optužile za bullyjing, podmetanja i osvetu.

Belac Lovasić je na konferenciji rekla da je otkaz koji je dobila posljedica netrpeljivosti i mržnje koju prema njoj i bivšoj glavnoj sestri gaji Dobrila-Dintinjana. Dodala je da su citostatici bili odloženi u jedinom skladištu koje Klinika, a da se višak stvorio jer neki od pacijenata zbog težine bolesti ne dobiju sve lijekove koje bi trebali. Ustvrdila je da u KBC-u ne postoji protokol za rukovanje viškom. Milinković je rekla da je narukvica koja je pronađena u prostorijama KBC-a poklon jedne medicinske sestre s klinike, ujedno i njihova onkološke pacijentice, koja im je time iskazala podršku zbog napada Dobrila-Dintinjana. Predovan je rekla da su sporne umjetničke slike vlasništvo KBC-a i da su bile na zidovima barem 30 godina te da su uklonjene i spremljene u prostoriju da se ne oštete tijekom bojanja prljavih zidova klinike. Dodala je da su skupocjena pića pokloni pacijenata koje su se skupljali godinama te da ih ni ona ni druge dvije otpuštene djelatnice nisu nosile svojim kućama već da su ih poklanjale majstorima koji bi došli u Kliniku nešto popraviti.

Ravnateljstvo riječkog KBC-a priopćilo je kasnije u ponedjeljak da nije bilo zakonske alternative otkazivanju ugovora o radu trima djelatnicama te bolnice, a suglasnost na otkaze i podršku Upravi dali su Nezavisni sindikat medicinskih sestara i Hrvatski liječnički sindikat. Ravnateljstvo je dodalo da su u tom slučaju nepobitni brojni materijalni dokazi koji su komisijski uredno dokumentirani, popisani i fotografirani, kao i medicinska i financijska dokumentacija, te su sastavni dio prijave podnesene nadležnim institucijama.

U petak se Hrvatsko onkološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora na svojoj internetskoj stranici službeno očitovalo o slučaju spomenutih otkaza. Onkološko je društvo navelo da je osjetilo "želju i potrebu" da svjedoči o moralnosti, časti te stručnoj i znanstvenoj kompetenciji Belac Lovasić.

Očitovanje Onkološkog društva prenosimo u cjelosti:

Članovi Hrvatskog onkološkog društva obaviješteni su od strane prof. dr. sc. Ingrid Belac Lovasić u pisanom obliku o neželjenim događajima na riječkoj onkologiji.

Kao dugogodišnji suradnici i kolege, imamo želju i potrebu svjedočiti o moralnosti, časti te stručnoj i znanstvenoj kompetenciji naše kolegice.

Prof. dr. sc. Ingrid Belac Lovasić je aktivna i vrijedna članica Hrvatskog onkološkog društva (HOD) te kroz čitav svoj profesionalni život održava najveće standarde kliničke, znanstvene, akademske, kolegijalne izvrsnosti, morala, davanja i ljubavi prema pozivu i bolesnicima. Aktivno sudjeluje u mnogobrojnim aktivnostima HOD-a nikad ne mareći za količinu posla i vremena potrebnih za njihovo obavljanje. Upravo zbog tih vrijednosti je imenovana od strane ministra zdravstva zamjenicom predsjednika Povjerenstva za izradu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, najvažnije aktivnosti u povijesti hrvatske onkologije, te je osobnim primjerom i neumornim radom dovela do njegove izrade i potom financiranja njegovog važnog dijela iz sredstava EU fondova. Ukratko, prof. dr. sc. Ingrid Belac Lovasić je moralna i kliničko-znanstvena vertikala hrvatske onkologije.

O dvjema medicinskim sestrama ne možemo govoriti jer ih ne poznajemo. Teško nam je zamisliti kako se osjećaju zbog otkaza nakon iznesenih optužbi. Uvjereni smo da je riječ o nesporazumu, neprimjerenoj reakciji, da su medicinske sestre nastojale obavljati svoj posao na najbolji mogući način. Svi potencijalno griješimo ali sigurno ne namjerno.

Kao članovi Hrvatskog onkološkog društva ne možemo znati je li grešaka bilo. Ipak, u ovom slučaju držimo reakciju neprimjerenu opisu djela i neproporcionalna vremenu i prostoru u kojem se nalazimo a sve u kontekstu vjere da nitko od zdravstvenog osoblja nikad neće skrivati lijekove od potrebitih bolesnika te da je riječ o nesporazumu kojeg treba sagledati i pojasniti uz poštovanje svih uključenih.

Postavljanje osobe druge specijalizacije i bez iskustva u onkologiji na čelo jedne Klinike a uz postojeće onkologe u Klinici? Mišljenja smo da takve funkcije trebaju obnašati osobe s dugogodišnjim iskustvom i izvrsnošću u onkologiji.

U zaključku, jako nam je žao zbog ovih nemilih događaja na riječkoj onkologiji. U vremenu velikog nedostatka kadra u onkologiji općenito, u vrijeme velike potrebe za implementacijom Nacionalnog strateškog okvira protiv raka (NSOPR), u vrijeme kad nam je potrebno zajedništvo i svaki djelatnik, u vrijeme kad je iskustvo i kontinuitet od presudne važnosti, dati izvanredne otkaze zbog pogrešno evidentiranih lijekova djeluje negativno na sve aspekte hrvatske onkologije. Držimo da je potrebna staložena, mirna i kvalitetna reevaluacija događaja na riječkoj onkologiji, a sve u interesu onkoloških bolesnika i s ciljem smanjivanja štete prvenstveno riječke, ali i hrvatske onkologije.

S poštovanjem i uz srdačan pozdrav,

u ime članova Hrvatskog onkološkog društva,

šire predsjedništvo i upravni odbor Hrvatskog onkološkog društva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:33