PIŠE ŽELJKO IVANJEK

Hrvatsko proljeće 50 godina kasnije: kako je izgledala ‘71. u očima tinejdžera

Mitinzi su uvijek bili isti, od 1. razreda osnovne do 4. gimnazije. I ovi, nacionalno "osviješteni" odvijali su se na sličan način.

1971. godine književnik i novinar Željko Ivanjek imao je šesnaest godina. Krajem te burne godine, u sklopu učeničke razmjene, otputovao je na školovanje u Sjedinjene Američke Države. Ovdje je (u sredini s naočalama) na fotografiji sa svojim američkim domaćinima

Pola stoljeća je puno, malo previše. Onaj balavac iz davnine ne bi ni vidio ovoga starca. Niti bi u njemu prepoznao svoju budućnost.

Kako, uostalom, slaviti 1971., godinu koja dvadesetak godina nije ni postojala. Tajila se, a svaki je pojedinac skrivao svoje sudjelovanje u njoj. Pa, kako bi je sada trebao pohvaliti, skrivajući dvodesetljetnu samozatajnost. Novine su naširoko pisale o sudskim procesima pripadnicima maspoka (masovnog pokreta), to je bila zabranjena tema. O njoj se šutjelo, ili šaptalo u zatvorenom krugu.

Hrvatsko proljeće postalo je dio hrvatske šutnje, zajednička proslava pojedinačnih sramota. Studentski vođe sjedili su u zatvoru, a mi smo se, novopečeni studenti, bavili studiranjem, novinama i literaturom. Junaci su bili advokati koji su...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:41