DRUGI NASTAVAK SERIJALA

Hrvatsko proljeće 50 godina poslije: Dolazak nove generacije političara

Sukob mladih i starih u Zagrebu je bio snažniji nego u drugim jugoslavenskim sredinama. Mladi su bili partizani, ali ne i boljševici
”Savka Dabčević Kučar (r. 1923.) bila je iz obitelji kapetana. U Splitu se znalo za Savku, odličnu učenicu, lijepo odjevenu, onu koja je u obiteljskoj knjižnici mogla pronaći Freuda i Adlera, čitati Goethea na njemačkom. Poslije je studirala u Zagrebu, u Lenjingradu, te u Americi.” 

Miko Tripalo u Zagreb je došao 1962. godine. Imao je 36 godina, do tada je bio predsjednik Narodne omladine Jugoslavije u Beogradu. Sekretar Izvršnog komiteta SKH postao je četiri godine kasnije. Tripalo je bio partizan, ali i nasljednik slavnog imena, važnog, prepunog simbolike u jednom dijelu Dalmacije.

Tripalovi su bili velmože Sinjske krajine, a bogatstva su se odrekli, prigrlili su novi poredak. Uvažavanje koje je imao nije dolazilo samo zbog privlačnog izgleda, jasne, drukčije retorike u odnosu na političare prije njega, već i zato što je bio Tripalo, onaj čije je ime nešto značilo prije rata i nastavilo biti važno i cijenjeno i poslije rata.

Savka Dabčević Kučar (r. 1923.) bila je iz obitelji kapetana. U Splitu se...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:10