VLADA ODOBRILA

Hrvatsko veleposlanstvo u Italiji za 3,9 milijuna eura kupuje dio vile u centru Rima

Reprezentativna secesijska vila, udaljena desetak minuta pješke od Piazze del Popolo, stajat će Hrvatsku malo više od 3,9 mil. eura

Vila s okućnicom od gotovo tisuću kvadrata na adresi Via Virginio Orsini 27 u Rimu

 www.rerumromanarum.com

Vlada je jučer Ministarstvu vanjskih i europskih poslova dala suglasnost za kupovinu zgrade za potrebe hrvatskog Veleposlanstva u Italiji po cijeni nešto većoj od 3,9 milijuna eura.

Riječ je o vili koja s okućnicom ima površinu od gotovo tisuću četvornih metara i nalazi se na adresi Via Virginio Orsini 27 u Rimu. Vila će se, prema odluci Vlade, koristiti za potrebe sjedišta i obavljanje diplomatskih i konzularnih funkcija Veleposlanstva Republike Hrvatske u Italiji.

Jako povoljno

Nekretnina se kupuje kao cjelina. Sastoji se od stana, ureda i pripadajućeg dijela okućnice.

Veleposlanstvo će, kao kupac, zaključiti kupoprodajni ugovor sa suvlasnicima nekretnine.

Ujedno se ovom odlukom daje suglasnost Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Italiji, sa sjedištem u Rimu, za nastavak aktivnosti i provedbe natječaja u svrhu prodaje nekretnine u vlasništvu države na adresi Via Luigi Bodio 74/76 /(Via Cassia 132).

Kupovina nove zgrade za Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Italiji doima se, s obzirom na lokaciju i cijenu, kao zgoditak na lutriji, svakome tko pozna rimsku stambenu situaciju, pogotovo u strogom centru grada. Kućevlasnici iole reprezentativnih objekata prodaju ih samo ako su na to prisiljeni, jer im se više isplati izvlačiti rentu iz najamnina, u gradu koji ima tri diplomatska zbora (pri Italiji, pri Svetoj Stolici i Malteškom Redu, te pri FAO) i 18 sveučilišta. Osim toga, cijene prodaje stambenog prostora su za trećinu niže nego prije desetak godina, pa i to koči prodaju.

Hrvatska već više godina traži novi objekt, jer je sadašnji, u Bodiovoj ulici uz Cassijevu cestu, postao djelimice neupotrebljiv. U trenutku kupovine doimao se dobrim poslom, jer je objedinjavao urede, rezidenciju te arhivski i pomoćni prostor, s reprezentativnim vrtom. Nažalost, već godinama s Cassijeve ceste se padavinske vode slijevaju u podrum gdje su oštetile temelje. Prije desetak godina udvostručeni su podrumski zidovi, ali to je kratkotrajno riješilo problem.

Trajno rješenje bio bi drenažni kanal, ali za nj treba zaći u javni prostor, što je gotovo nesavladiv birokratski problem, pogotovu za tuđu državu, jer onda nije upletena samo općina. Stradalo je i krovište, kiše prodiru kroz drugi kat do prvoga pa su već koju godinu isključene instalacije na gornjem katu. Cijena svih radova teško da je bitno manja od cijene nove zgrade.

Centar grada

Iznenada se pružila prilika kupovine dijela reprezentativne secesijske vile u centru grada, u Ulici Vittorija Orsinija, desetak minuta pješke od Piazze del Popolo. Tu su već veleposlanstva nekoliko država: Češke, Ukrajine, Somalije… Hrvatska kupuje prvi kat (za diplomatske urede), prizemlje (za konzularne), podrum (za arhiv, skladište itd.) te unutrašnji vrt.

Ta dispozicija omogućuje, za razliku od Bodiove ulice, poštivanje schengenskih standarda za konzularni ured, koji usto već ima sređen pristup za invalidska kolica. Koliko smo načuli, teško da bi se ta prilika ukazala da kućevlasnici nisu sudski prisiljeni na diobu vlasništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 21:40