ROMANA VLAHUTIN

HRVATSKOJ DIPLOMATKINJI PRIJETE SMRĆU U ALBANIJI? Der Standard: 'Ona i obitelj dobili su 24-satnu policijsku zaštitu'

 Tomislav Krišto / CROPIX

Veleposlanica EU u Albaniji Romana Vlahutin i njezina obitelj dobili su 24-satnu naoružanu policijsku zaštitu zbog prijetnji koje su zaredale u posljednje vrijeme, piše u subotu austrijski list Der Standard i pojašnjava da su prijetnje povezane s praćenjem provedbe reforme pravosuđa kojom bi se zauzdala korupcija u toj zemlji.

Veleposlanica Vlahutin u subotu nije odgovarala na Hinine telefonske pozive, a u sjedištu EU u Bruxellesu ta se informacija nije mogla potvrditi. Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini priopćila je u subotu Hini kako ne raspolaže informacijama o tome da veleposlanica EU u Albaniji ima policijsku zaštitu zbog prijetnji.

Prema Der Standardu, pritiscima je izloženo predsjedništvo Povjerenstva za praćenje reforme čiji su članovi, uz Vlahutin, i američki veleposlanik Donald Lu te Genoveva Ruiz Calavera iz Europske komisije (EK).

"Povjerenstvo bi trebalo udaljiti korumpirane državne odvjetnike i suce iz državnog aparata. A upravo to neke kriminalce povezane s njima, koji su postavili svoje ljude na političke pozicije, čini vrlo nervoznima", piše austrijski list.

Vlahutin, bivša savjetnica nekadašnjeg predsjednika Ive Josipovića, Lu i Calavera provjeravaju rad i imovinu sudaca i državnih odvjetnika u Albaniji, a krajnji cilj povjerenstva je ukloniti korumpirane ljude iz sustava pravosuđa.

Albanija je u lipnju 2014. dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, a Europska komisija je studenom 2016. dala preporuku za otvaranje pregovora o pristupanju, strogo uvjetovanu vjerodostojnim i opipljivim napretkom u provedbi pravosudne reforme, posebice u provjeri sudaca i tužitelja.

Europski parlament je početkom veljače usvojio rezoluciju o Albaniji u kojoj pozdravlja preporuku Komisije za otvaranje pregovora o pristupanju s Albanijom - "u potpunosti podržava pristupanje Albanije EU-u i poziva na to da se pregovori o pristupanju otvore čim se ostvari vjerodostojan i održiv napredak u provedbi sveobuhvatne reforme pravosuđa te borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije te tako zadrži zamah reformi; očekuje od Albanije da konsolidira ostvareni napredak i nastavi istim tempom provoditi sve ključne prioritete".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. prosinac 2021 08:33