APEL KOMORE

Hrvatskoj prijeti nestajanje ove profesije: ‘Većina ih uskoro ide u mirovinu, jedno je rješenje!‘

Komora je upozorila i na dodatnu prepreku u lošoj teritorijalnoj raspodjeli studija

Primalja, ilustracija
 

 Tom Dubravec/Cropix

Hrvatska komora primalja upozorila je u ponedjeljak da u Hrvatskoj prijeti nestajanje profesije primalja jer će za desetak godina njih trećina otići u mirovinu, te je uputila apel za otvaranje studija primaljstva u Zagrebu ili okolici.

"Zabrinjavajuća je činjenica da je skoro trećina aktivnog članstva, 870 članica upisanih u Registar Hrvatske komore primalja, starosne dobi od 54 do 64 godine života. Sasvim je jasno da će najkasnije za deset godina sve one imati uvjete za odlazak u mirovinu. Situacija je alarmantna jer prijeti nestajanje cijele regulirane profesije", priopćila je Komora uoči obilježavanja Međunarodnog dana primalja, 5. svibnja.

Komora je upozorila i na dodatnu prepreku u lošoj teritorijalnoj raspodjeli studija za primalje koji se nalaze samo u Rijeci i Splitu. Rješenje vidi u otvaranju studija primaljstva u Zagrebu ili okolici, koji bi uklonio probleme udaljenosti i financijski rasteretio buduće primalje.

Nedavna anketa koju je provela Komora primalja pokazala je veliku zainteresiranost za otvaranje studija u Zagrebu – od 283 ispitanice, njih 193 (68,2 posto) bilo je zainteresirano za prijediplomski studij primaljstva u Zagrebu.

Inače, ovogodišnji Međunarodni dan primalja u znaku je borbe protiv klimatskih promjena, zagrijavanja i onečišćenja planeta, i njihova utjecaja na zdravlje žena i novorođenčadi.

Svjetsko udruženje primalja (ICM – International Confederation of Midwives) predložilo je da se taj dan obilježi pod motom "Primalje i žene: partneri u borbi protiv klimatskih promjena" kako bi se istaknulo da su klimatske promjene globalni zdravstveni izazov našeg vremena.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana, Hrvatska komora primalja u suradnji s Hrvatskom udrugom za promicanje primaljstva, i ove godine organizira besplatan Tečaj pripreme za porođaj i dojenje koji će se održati 6. svibnja u Domu zdravlja Zagreb – Centar na lokaciji Siget od 16,30 do 20 sati.

Trudnice i njihovi partneri imat će priliku na tečaju pitati sve što ih zanima vezano za trudnoću, porođaj i dojenje, ali i saznati više o primaljstvu.

Također, i druga rodilišta po Hrvatskoj - u bjelovarskoj, čakovečkoj, sisačkoj, varaždinskoj, vukovarskoj, koprivničkoj, gospićkoj i dubrovačkoj bolnici, zagrebačkom KB-u Sveti Duh i KBC-u Osijek obilježit će Međunarodni dan primalja edukacijom za trudnice ili danom otvorenih vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:39