STRUČNJAK TVRDI

‘Hrvatskom turizmu ove godine dogodilo se jedno poprilično neugodno iznenađenje...‘

Kada govorimo o brojkama u obliku broja noćenja i dolazaka, nećemo dostići rekordnu 2019.

Plaža u Makarskoj

 Ivo Ravlic/Cropix/

Predsjednik Udruženja Hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba komentirao je za N1 televiziju ovogodišnju turističku sezonu.

“Kada govorimo o brojkama u obliku broja noćenja i dolazaka, nećemo dostići rekordnu 2019. godinu, ali to i nije cilj te se ne moramo time opterećivati. Međutim, sigurno je da će promet biti iznad 2019., no uvijek je pitanje što će na kraju pokazati bilanca”, rekao je Žgomba.

image

Boris Žgomba


Dragan Matic/Cropix

Kaže da su porasli i troškovi zbog rasta cijena energenata.

“Teško se mi možemo uspoređivati s Grčkom i Turskom. Mi smo u ovom trenutku autodestinacija, dok su oni aviodestinacija. Često se i govori da smo preskupi. Na cijene utječu ponuda i potražnja, a ne vjerujem da se radi o novim gostima, već o onima koji se privikavaju na novi turizam. Imaju oni u svojim zemljama slični rast cijena”, rekao je.

Kako navodi, jedno negativno iznenađenje je pad trenda dolazaka talijanskih gostiju. “Njihov udio među gostima u Hrvatskoj pada”, tvrdi Žgomba. Pozitivno je, kako kaže, i to što je Dubrovnik “napokon počeo upravljati svojim turizmom”.

“Danas imamo velik priljev turista na aerodromima. Dubrovnik je sjajan primjer toga da moramo početi upravljati svojim destinacijama. Vrijeme stihijskog turizma je iza nas. Pandemija nas je ipak naučila neke stvari”, rekao je za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:38