PIŠE G. JUREŠKO

Hrvatskom zdravstvu nedostaje od četiri do pet tisuća medicinskih sestara - to je put u tragedije

Njihov status i dalje je nedefiniran i kad se radi o radnim zadacima i kad se radi o prekovremenim satima, a posebice njihovim plaćama
Bolnica u Čakovcu
 Željko Hajdinjak/Cropix
Objavljeno: 02. listopad 2020. 21:12

Tragedija koja se prije tri dana dogodila u Općoj bolnici Čakovec ne može se popraviti. Čovjek je došao na rutinsku hemodijalizu i izgubio život zbog medicinske greške. U organizam mu je unesen navodno dezinficijens umjesto lijeka! To je nepromjenjivo.

Sve što je slijedilo, uključujući inspekcijske nadzore, kriminalističke izvide, internu kontrolu bolnice, neće vratiti izgubljeni život, ali i život kakav je do ovog nemilog događaja živjela medicinska sestra koja je navodno pogriješila. Obitelj preminulog u velikoj je boli, ali i ta mlada žena nesumnjivo proživljava pravu dramu jer gotovo na početku svog radnog vijeka morat će snositi posljedice koje će utjecati na cijeli njezin život.

Sve su to nepromjenjive činjenice ovoga strašnog događaja, međutim bilo bi uputno da one posluže barem kao upozorenje što treba učiniti da se slično maksimalno izbjegne u budućnosti. Iluzorno bi bilo reći - to se nikada više neće ponoviti, ali može se učiniti više da sustav bude kvalitetnije organiziran. Naime, godinama se upozorava na nedostatak medicinskih sestara i tehničara i njihovu preopterećenost, a covid-19 ogolio je priču do krajnjih granica jer u ovom trenutku bolnice u Hrvatskoj vape za njegovateljskim kadrom više nego za liječnicima.

Podaci govore da i bez koronavirusa u Hrvatskoj nedostaje od četiri do pet tisuća medicinskih sestara, a njihov je status i dalje nedefiniran i kad se radi o radnim zadacima i kad se radi o prekovremenim satima, a posebice njihovim plaćama. Cijeli radni dan biti u skafanderu, s maskom i vizirom, njegovati nerijetko teško pokretne ili nepokretne pacijente sasvim sigurno mora ostaviti traga.

Zbog toga je lako moguće da je i mlada medicinska sestra kojoj se dogodila ova tragedija također teško pogriješila upravo zbog "zamora materijala". Od početka pandemije koronavirusa većina zdravstvenih djelatnika dodatno je opterećena. Pokazalo se još jedanput da je uz sve napretke tehnologije za ishod liječenja ipak u konačnici najvažniji čovjek. No, tko radi, taj i griješi.

Srećom, greške su rjeđe od dobrih ishoda, ali onaj "koga pogode" na gubitku je 100 posto. Prema američkim podacima, čak više od 400.000 Amerikanaca godišnje umre zbog medicinskih grešaka unatoč silnim nastojanjima da se one izbjegnu poboljšanjem komunikacije i timskim radom. No, vjerovati da se greške mogu 100 posto izbjeći velika je iluzija, tvrde znanstvenici.

Ova je mlada medicinska sestra suspendirana, čeka pravorijek raznih komisija, ali ono što je u ovom slučaju "skočilo" kao neuobičajeno jest to da su je već na prvu proglasili "apsolutno krivom" a da javnost nije dobila informaciju o okolnostima u kojima se dogodio ovaj tragični događaj. "Priznali su krivnju" bilo je dovoljno za "proglašenje krivca", što se dosad u sličnim okolnostima nije događalo.

Dapače, uglavnom se pozivalo na "službene radnje bez kojih nema izrijekom krivih". U ovom slučaju "preskočen" je taj "protokol". Nije bilo riječi ni o tome da je moguće kriv sustav koji bi se, htjeli to neki priznati ili ne, morao konačno "presložiti", a sve u cilju jasnih pravila i povećanja kvalitete kako bi se maksimalno izbjegle slične tragedije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:26