CRNI SCENARIJ

Hrvatsku će za tri dana 'pogoditi' virtualni potresi i tsunami koji će usmrtiti desetke tisuća ljudi

Cilj vježbe jest utvrditi moć društvenih medija, radne mobilizacije te korištenja resursa internetske zajednice u svrhu brojnih akcija ublažavanja posljedica katastrofe

Hrvatsku će 30. ožujka zahvatiti najveća prirodna katastrofa s kojom smo se ikada susreli. Dva potresa maksimalne jačine 7,3 stupnjeva prema Richterovoj ljestvici te najveći tsunami u povijesti regije osim Hrvatske poharat će Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu te Makedoniju i Kosovo. Do neviđene nesreće ostalo nešto više od tri dana.

Iako se ovo čini kao najcrnji mogući scenarij katastrofe riječ je zapravo o virtualnoj internetskoj vježbi Centra za istraživanja sveučilišta u San Diegu.

Naime, Centar će na svojim računalima pokrenuti simulaciju u kojoj balkansku regiju 30. ožujka u 4,02 sati pogađa potres, a nakon njega i tsunami tijekom kojih će poginuti više desetaka tisuća ljudi. Realno će se prikazati i kaotično stanje nakon nesreće te značajna materijalna šteta.

Cilj vježbe nazvane ' X24 Europa ' jest utvrditi moć društvenih medija, radne mobilizacije te korištenja resursa internetske zajednice u svrhu brojnih akcija ublažavanja posljedica katastrofe, od pomoći žrtvama do informiranja javnosti. Također, promatrat će se protok informacija i koordinacija aktivnosti od strane međunarodne zajednice tijekom perioda od 180 virtualnih dana, koliko bi katastrofa trebala trajati.

Projekt će biti podijeljen na četiri faze: prvih 48 sati, 2-15 dana, 30-60 dana te 90-180 dana. Na kraju će se izraditi zaključak u kojem će biti iznesene glavne naučene lekcije i komentari suučesnika.

Sličan je projekt izveden je u rujnu 2010. godine za područje južne Kalifornije. U njemu je sudjelovalo više od 12,500 ljudi iz 79 država svijeta te 90 američkih vladinih, nevladinih, privatnih, društvenih i drugih organizacija.

Kompletni scenarij planirane vježbe možete pronaći na službenim stranicama projekta - x24.eushare.org.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 20:29