IZDANO UPOZORENJE

Hrvatsku danas čeka vrhunac toplinskog vala: Upaljen crveni alarm za tri regije, vrijeme je izuzetno opasno

Opasno vrijeme DHMZ najavljuje za za dubrovačko, splitsko i riječko područje
 Tonci Plazibat/Cropix/DHMZ

Cijeli Mediteran i Balkanski poluotok nalaze se u toplinskom valu uslijed pritjecanja vrućeg zraka s područja sjeverne Afrike.

U srijedu je na Siciliji izmjereno 48,8, što bi mogao biti novi europski rekord, za što se čeka potvrda Svjetske meteorološke organizacije.

I diljem Hrvatske temperature su jučer bile izrazito visoke. Najtoplije je bilo na obali. U Kaštelima je izmjereno čak 39, a samo stupanj manje u Kninu. U Rabu i Splitu bilo je 36, u Zagrebu na Griču zabilježena su 34 stupnja.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda stižu nova upozorenja na toplinski val čiji se vrhunac očekuje danas. Crveni alarm upaljen je za dubrovačko, splitsko i riječko područje, prenosi HRT.

image
DHMZ
image
DHMZ

U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno sunčano i vruće. Uz slab vjetar jutarnja temperatura bit će između 18 i 21 °C, a najviša dnevna 31 ili 32 °C.

Podjednake vremenske prilike - prave ljetne - bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz pretežno sunčano i vruće vrijeme te najvišu temperaturu između 30 i 32 °C.

image
DHMZ

U gorskoj Hrvatskoj te unutrašnjosti Istre zbog visoke temperature tijekom noći i jutra te najviše dnevne između 31 i 35 °C, najviši stupanj opasnosti od toplinskoga vala vrijedi za sjeverni Jadran. Pritom će uz obalu ujutro biti umjerene, podno Velebita i jake bure koja će danju oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Prevladavat će sunčano, a uz dnevni razvoj oblaka u gorju postoji mala vjerojatnost za poneki poslijepodnevni pljusak.

Sunčano će biti i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije. Jutro uz more vrlo toplo, a svježije će biti u Zagori. Danju će biti vruće i vrlo vruće, uz slab do umjeren vjetar s mora - jugozapadni i sjeverozapadni.

Smorac će poslijepodne puhati i na jugu Hrvatske, uz malo do umjereno valovito more. Međutim, u prvom dijelu dana valja računati i na umjerenu buru zbog koje će jutarnja temperatura uglavnom biti viša od 25 °C. Danju sunčano i vruće, u zaobalju i vrlo vruće, prenosi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:25