CRVENI METEOALARM

Hrvatsku opet okovala zima: Šiba snažan vjetar, temperature drastično pale, a evo što nas čeka do kraja tjedna

DHMZ je i za sutra izdao crveni meteoalarm zbog izuzetno opasnog vremena za cijelu obalu
 CROPIX, DHMZ

Nakon što je danas osjetno zahladilo uz jak vjetar, meteorolozi i za sutra najavljuju slično vrijeme primjerenije zimi nego proljeću. Veliki dio zemlje udara snažan vjetar, a zbog bure koja puše u priobalju, povremeno s olujnim i orkanskim udarima i dalje su na snazi zabrane prometa za pojedine skupine vozila te u prekidu trajektne, katamaranske i brodske linije.

DHMZ javlja da će sutra biti i dalje vjetrovito te u većini krajeva promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Uz više oblaka moguće su slabe oborine, malo kiše na krajnjem jugu i istoku zemlje, a u Lici snijeg, kojeg u prvom dijelu dana može biti i na istoku. Najsunčanije će biti na sjevernom Jadranu. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a duž obale jaka i olujna bura, mjestimice s orkanskim udarima, uglavnom podno Velebita. Vjetar će do kraja dana malo oslabjeti. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od -2 do 2, na Jadranu od 3 do 9, a najviša dnevna od 2 do 8 na kopnu te od 8 do 14 °C duž obale.

Slično kao i danas, DHMZ je i za sutra izdao crveni meteoalarm zbog izuzetno opasnog vremena za cijelu obalu. Narančasti meteoalarm zbog opasnog vremena na snazi je za zapadnu obalu Istre i gospićku regiju, dok je za karlovačku, zagrebačku i osječku regiju na snazi žuto upozorenje zbog potencijalno opasnog vremena.

image

Meteoalarm za 4.4.2023.

DHMZ

Meteorolog Nove TV Dario Brzoja kaže da će vjetar biti dosta jak sve do početka srijede.

- Vjetrovito će biti do srijede pa preporučujemo da prije polaska provjere informacije o stanju na cestama i lukama. Od sredine tjedna vjetar će biti slabiji i imat ćemo i sunčanih razdoblja, rekao je Brzoja, no dodao da je moguća kiša za uskrsni vikend.

Ostatak travnja bi trebao biti ipak topliji. Unatoč tome, prva dva tjedna će biti ispodprosječno hladna, a povoljnijem vremenu se možemo nadati tijekom druga dva tjedna travnja, prognozira meteorolog, javlja Dnevnik.hr.

DHMZ je na Twitteru objavio i zanimljiv graf koji prikazuje koliko će zbilja zahladiti.

Zbog bure na snazi brojne zabrane u prometu

Zbog bure koja puše u priobalju, povremeno s olujnim i orkanskim udarima i dalje su na snazi zabrane prometa za pojedine skupine vozila te u prekidu trajektne, katamaranske i brodske linije, izvijestio je u ponedjeljak navečer Hrvatski autoklub (HAK).

Za sva vozila, osim za osobna, mogući i preporučeni pravci iz unutrašnjosti u smjeru Dalmacije i obrnuto su autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Knina i Kistanja.

Zbog vjetra, za sve skupine vozila zatvoreni su dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene; državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački; Paški most i Most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku.

Samo za osobna vozila otvoreni su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3); Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga; DC1 Solin-Klis; DC27 Gračac-Obrovac-Karin.

Na DC1 Vaganac-Ondić, DC218 između mjesta i GP Ličko Petrovo Selo zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog, autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika, i još nekim cestama dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom).

U prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:43