CRNO TRŽIŠTE PLAVIH PILULA

Hrvatsku preplavili lažni lijekovi za impotenciju

Dobro je što u našoj zemlji dosad nije zabilježena pojava krivotvorenih lijekova u ovlaštenim lancima opskrbe

ZAGREB - Krivotvoreni lijekovi koji se u Hrvatskoj mogu naći na ilegalnom tržištu uglavnom su namijenjeni liječenju erektilne disfunkcije, odnosno impotencije, zaključak je članka koji je nedavno prenio američki portal Securing Pharma.

Naime, taj portal, koji se bavi sigurnošću u opskrbi lijekova, nedavno je prenio vijest o studiji hrvatskih liječnika i istraživača objavljenoj u časopisu Liječnički vjesnik.

Zabrinjavajuća analiza

- U Hrvatskoj do sada nije zabilježena pojava krivotvorenih lijekova u ovlaštenim lancima opskrbe. Međutim, na crnom tržištu katkad se jave lijekovi koji potječu iz drugih zemalja i koji nemaju odobrenje za stavljanje u promet u Hrvatskoj. Najčešće su to lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije -sildenafil, tadalafil i vardenafil - jedan je od zaključaka skupine hrvatskih istraživača. Među njima su Siniša Tomić, Neven Milčić, Milenko Sokolić, Anita Filipović Sučić i Adrijana Ilić Martinac.

U sklopu studije hrvatski su istraživači ispitali uzorke 26 lijekova namijenjenih liječenju erektilne disfunkcije. Svi ti lijekovi bili su zaplijenjeni u ilegalnom lancu. Tijekom analize utvrđeno je da 13 od 26 uzoraka ima odstupanja od deklariranog sastava i sukladno tome ne udovoljavaju zahtjevima kakvoće. Nadalje, dva uzorka nisu uopće sadržavala djelatnu tvar vardenafil, što upućuje i na mogućnost krivotvorine.

Hit su zemlje u razvoju

Inače, trgovina krivotvorenim lijekovima posljednjih godina pokazala se vrlo unosnim biznisom čija se vrijednost procjenjuje na oko 75 milijardi dolara godišnje. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), čak 10 posto svih lijekova dostupnih na tržištu je krivotvoreno. Tržište krivotvorenih lijekova u snažnom je usponu, a problem je najviše izražen u zemljama u razvoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:37