DRŽAVNA ODVJETNICA

Hrvoj Šipek u Saboru: ‘Ova sjednica je oblik pritiska na DORH, očito počinje izborna kampanja‘

Oporba je ostala kratkih rukava oko odgovora na pitanja: zašto u slučaju Rimac i Hrvatskih šuma nije proširena istraga na sve sudionike sms poruka

Zlata Hrvoj Šipek

 Damjan Tadic/Cropix

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoje Šipek u utorak je na Odboru za pravosuđe, nakon što je na inicijativu Mosta oporba prikupila 30 potpisa kako bi pogurala njezin dolazak u Sabor, prošla neokrznuta. I ona i HDZ bacili su udicu oporbi kako je sazvana sjednica pritisak na rad DORH-a unatoč činjenici da se tek sada, u veljači 2023. godine, razmatra izvješće o radu za 2021. godinu, što je isključivo odgovornost vladajućih. Iako se Zlata Hrvoj Šipek izrijekom požalila da to doživljava kao pritisak, na kraju četverosatne sjednice naglo se predomislila i rekla da pritisak ne radi oporba, nego mediji koji ugrožavaju istrage.

Ocjenama o oporbi koja atakira na DORH veći dio rasprave skrenut je u duele između HDZ-a i oporbenih zastupnika oko toga tko je veći zaštitnik vladavine prava. Ukratko, oporba se u utorak branila i ostala kratkih rukava oko odgovora na pitanja koja su ih zanimala: zašto u slučaju Rimac i Hrvatskih šuma nije proširena istraga na sve sudionike SMS poruka u kojima su sudjelovali ministri, državni dužnosnici, glasnogovornik Vlade s A. P. na čelu; zašto je slučaj Žalac držala u ladici dok ga nije preuzeo Ured europskog tužitelja i zašto je lagala u Saboru da o njemu ne zna ništa...

"Predmeti se odrađuju dinamikom kako pristižu. Znamo da je više od tri milijuna stranica digitalnih dokaza, analiziranje traje godinama...", odbijala je Hrvoj Šipek pitanja, ponavljajući da na nju nitko nikad nije utjecao. Osim oporbe na početku sjednice, kad je na pitanje SDP-ove Mirele Ahmetović vidi li u nečemu pritisak oporbe ili vladajućih, rekla: "Da, ovo smatram pritiskom jer je ova sjednica oblik pritiska na DORH da se donesu odluke koje odgovaraju dijelu političkih struktura. Očito je da je krenula predizborna kampanja i da je ova sjednica u toj funkciji".

Prijava protiv glasnogovornika Vlade

Domagoj Hajduković, Socijaldemokrati, otkrio je da je podnio kaznene prijave protiv glasnogovornika Vlade i troje ministara nakon objavljenih poruka o zapošljavanju u Hrvatskim šumama te je pitao hoće li A. P. i četvorka biti pozvani na obavijesni razgovor. Hrvoj Šipek nije o tome htjela ništa reći, "jer su izvidi tajni", i to je "stvar istraživačke taktike DORH-a."

Mostova Nikolu Grmoju zanimalo je zašto je zataškala da su službene osobe DORH-a prikrile dokaze o prevarama HDZ-ove ministrice Gabrijele Žalac: "Jeste li svjesni da možete kazneno odgovarati?" Hrvoj Šipek uzvratila mu je da je apsolutna neistina da je spis držala u ladici: sporni natječaj o nabavi softvera proveden je 2018., USKOK je počeo s izvidima 2019. i dovršio u siječnju 2020., složili smo se da je bio preuranjen zaključak da nema osnove za kazneno djelo. To je bilo četiri mjeseca prije nego što sam stupila na dužnost. USKOK je 2020. dostavio izvješće EPO-u."

Sandra Benčić, Zeleno-lijevi blok, ocijenila je da u izvješću nema političke korupcije dužnosnika i upozorila kako se nije provela adekvatna istraga u slučaju smrti malene Madine Hussiny. "Nemam te podatke pa ne mogu sad o tome. Pitat ću vas samo u mandatu kojeg glavnog državnog odvjetnika je pokrenuto ovoliko postupaka", uzvratila je Hrvoj Šipek, a njezin zamjenik ustvrdio da su sve poduzeli da se istraga o djevojčici nastavi.

Državna odvjetnica nije mogla odgovoriti na pitanje Urše Raukar Gamulin koliko je predmeta tužiteljstvo EU preuzelo od DORH-a jer nemaju te podatke, ali im je poručila da EPO pitaju zašto nisu i hoće li zvati premijera.

Sustav funkcionira

HDZ-ovci su zdušno branili neovisnost pravosuđa. Krunoslav Katičić tvrdio je da nikakvih zataškavanja nema, na što mu je Grmoja prigovorio da je on sam u sukobu interesa jer je slao poruke direktoru HŠ-a. Nikola Mažar podsjetio je da se hrvatski rejting po percepciji korupcije poboljšao. Dražen Bošnjaković pohvalio je kako sustav funkcionira i kako se Hrvoj Šipek dobro postavila na Odboru, ali i ocijenio da bi trebalo poboljšati komunikaciju kako bi se eliminirale mnoge spekulacije. Smeta mu što se ne poštuje presumpcija nevinosti, često se spominje Žalac, a još ne znamo je li kriva.

"Učinak HDZ-ove vlasti razorniji je od posljedica potresa u Turskoj i Siriji", poručila je Dalija Orešković, Centar, koja se nije složila s tonom oporbe i ne misli da bi Hrvoj Šipek "trebala biti Pedro koji visi umjesto A. P., nije nam ona kriva što mi ne možemo doći na vlast." SDP-ov Peđa Grbin tumačio je da nedodirljivost i neovisnost nisu isto. Zlata Hrvoj Šipek na kraju je poručila: "Govoriti o mom strahu je potpuno promašeno, ja nikome ništa nisam dužna."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:03