POGODOVAO POZNATIMA IZA REŠETAKA

Hrvoje Petrač i Ivo Mateković strpali šefa zatvora u Lepoglavi u - zatvor

Upravitelj i pomoćnik su dobili ukupno 34 mjeseca zatvora, a načelnik sedam mjeseci uvjetno

ZAGREB - Bivši upravitelj Kaznionice u Lepoglavi Stjepan Loparić (50), njegov pomoćnik Neven Putar (48) te načelnik Odjela tretmana Ivan Benček (45) proglašeni su krivima za zloupotrebe položaja i ovlasti te krivotvorenje.

Poznati zatvorenici

Oni su, naime, pojedinim zatvorenicima omogućavali razne pogodnosti, iako za to nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti. Radi se o pogodovanju poznatijim zatvorenicima, Hrvoju Petraču i Ivanu Ici Matekoviću, osuđenima za otmicu sina Vladmira Zagorca, Tihomiru Oreškoviću osuđenom za ratni zločin te Vladi Julariću i Dragi Babiću.

Nepravomoćnom presudom Loparić je osuđen na 20 mjeseci zatvora, Putar je dobio 14 mjeseci zatvora, dok je trećeoptuženom Benčeku izrečena uvjetna kazna od sedam mjeseci. USKOK je optuženike teretio da su četvorici zatvorenika omogućili premještaj iz zatvorenog u poluotvorene odjele, iako nisu bili ispunjeni uvjeti za premještaj.

Odluke mimo kolegija

Takve odluke donosile su se bez znanja kolegija na način da su optuženi nalagali podređenim službenicama da u zapisnike naknadno ubace prijedloge o premještaju. Također su mogli napuštati kaznionice i vraćati se u njih bez pretresa i telefonirati u terminima u kojima to nije prema pravilniku dopušteno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:40