PRESTIŽNA NAGRADA

Hrvoju Šlabeku drugo mjesto nagrade 'Novinarska hrabrost' za istraživačko novinarstvo

Hrvatski novinar Hrvoje Šlabek, osvojio je drugo mjesto za prestižnu nagradu “Novinarska hrabrost” koju dodjeljuju medijska korporacija Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) Media Group i International Federation of Journalists (IFJ), najveće svjetsko udruženje novinara koje okuplja 200.000 novinara.

Šlabek, koji je zaposlen u koprivničkoj redakciji Večernjeg lista prvi je novinar iz Hrvatske koji je osvojio ovu nagradu i to za rad na otkrivanju i praćenju slučaja Podravke, odnosno korupcijske veze između bivšeg potpredsjednika hrvatske Vlade Damira Polančeca i najveće hrvatske prehrambene kompanije Podravke.

Prvu nagradu ove su godine podijelila dva mađarska novinara József Gelei i László Murányi za seriju članaka na temu „Robovi modernih vremena“ u kojima su opisali patnje ljudi koji su postali žrtve modernog ropstva u Mađarskoj.

Europski žiri,koji će Šlabeku nagradu dodijeliti na 4. Medijskom forumu u jugoistočnoj Europi 2. prosinca, uvažio je činjenicu da je novinar iz male sredine otkrio veliku priču koja je kasnije rezultirala uhićenjem Podravkinih menadžera i tadašnjeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, a kasnije i pravomoćnom optužnicom koju je protiv njih podignuo hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.

“Ovo je novinarstvo na visokom nivou kvalitete s obzirom da sadrži elemente na koje bi svaki novinar bio ponosan – istraživanje te dosljedno i stilski dotjerano prezentiranje kompleksne priče na pristupačan način. Nagrađene priče nisu samo vrhunski reportažni uratci već ilustriraju kako novinarstvo kao javno dobro nije samo puka fraza. Sve priče su izazvale veliku pažnju kao i rezultate odmah nakon publiciranja“, rekli su predstavnici žirija.

„Iznimno sam počašćen nagradom "Novinarska hrabrost". Iz osobnog rakursa mogu primijetiti kako je ova nagrada velika satisfakcija za pritiske i neugodne situacije u kojima sam se našao ja, kao i moja obitelj, tijekom istraživanja i objavljivanja tekstova o toj koruptivnoj priči. Želim se zahvaliti Večernjem listu i Styriji koji podržavaju profesionalne napore novinara u razotkrivanju korupcije kao i na činjenici da su našli razloga da me nominiraju“, izjavio je Hrvoje Šlabek nakon dodijeljene nagrade.

Inače, nagradom „Novinarska hrabrost“ daje se priznanje novinarima koji su pokazali hrabrost i profesionalizam u borbi protiv zastrašivanja i pritisaka prilikom izvještavanja o korupciji i zloupotrebi moći. Svoje radove mogu nominirati novinari iz svih zemalja zapadne, centralne i jugoistočne Europe u kojima posluje WAZ Media Group.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:32