JASNA PREPORUKA

NACIONALNI STOŽER 'Novine su sigurne, preko njih se ne može prenijeti koronavirus. Slobodno ih čitajte u kafiću i frizeraju'

 Tomislav Krišto / CROPIX

Novine i sve druge tiskovine ne predstavljaju rizik za zdravlje, preko njih se ne širi koronavirus te se slobodno mogu koristiti u svim ugostiteljskim objektima, frizerskim, kozmetičkim, pedikerskim i drugim salonima i ostalim mjestima gdje su se nalazile i mogle čitati i listati prije izbijanja epidemije.

Znanstveni dokazi

Nakon brojnih upita ugostitelja, Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije u srijedu je jasno dao do znanja da su novine dozvoljene.

- Naravno da, dâ. Mogu biti svuda gdje su bile i prije epidemije. Nisu nigdje zabranjene novine u smislu korištenja u ugostiteljskim objektima - rekao je potpredsjednik Vlade i šef Stožera Davor Božinović.

Njegove riječi potvrdio je i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, epidemiolog Krunoslav Capak.

Naime, pojasnio je kako ne postoje podaci, znanstveni dokazi, niti je igdje u znanstvenoj literaturi navedeno da bi infekcija koronavirusom bila prenesena novinama.

Kobna zabuna

Naime, do zabune je došlo jer se u jednom trenu u preporukama našla informacija o tome da se novine ne preporučuju, no kako u svijetu nije zabilježen takav način prijenosa bolesti, to je uklonjeno. No, to se prvenstveno odnosilo na one koji prilikom listanja novina poližu prst, što u niti jednoj varijanti, neovisno o epidemiji, nije poželjno.

- Istina je da je u početnim preporukama za frizerske salone i ugostiteljske objekte kao preporuka stajalo da ako netko lista novine, a prije toga je namočio prst, može prenijeti ne samo koronavirusnu infekciju nego i druge infekcije - rekao je glavni državni epidemiolog Krunoslav Capak i dodao kako vjeruju u higijenske navike naših građana.

- Novine će biti i u ugostiteljskim objektima, frizerskim salonima i svuda gdje je to potrebno - zaključio je na kraju Krunoslav Capak.

Dnevni ritual

Stoga, uz odobrenje struke, svi građani, bez rizika, slobodno mogu uživati u svojim dnevnim ritualima, poput čitanja novina uz jutarnju kavu. Ugostitelji, dakle, bez ustručavanja mogu vratiti novine u svoje lokale. Što se tiče pranja ruku, to je jedna od osnovnih preporuka za suzbijanje širenja virusa, neovisno o listanju novina.

Ova vijest važna je i za turističku sezonu u kojoj ipak očekujemo i strane goste.

Naime, i gosti će iz turističkih agencija i turističkih zajednica slobodno moći uzimati letke, prospekte i drugu literaturu koja je prilagođena njihovim govornim područjima, u svrhu čim boljeg snalaženja po našoj zemlji.

- U RH se može ući pod uvjetima koje smo iznosili. Kada govorimo o turizmu, jedno je turistička sezona, drugo je situacija kada netko ima rezervaciju za hotel ili smještaj u nekom od hrvatskih hotela - pojasnio je Božinović trenutnu situaciju s turistima.

Dakle, granična policija će im dopustiti ulazak u Hrvatsku, no postoji niz uvjeta pod kojima se može ući u našu zemlju.

- Ovaj europski dokument je osnova kako ove godine, ako nam koronavirus to dopusti, a mislim da smo mi u Hrvatskoj pokazali uspješnost u nošenju s tom bolešću, da se pokrene taj sektor gospodarstva i tu je cijeli niz preporuka.

Čeka se sezona

HZJZ je izradio preporuke za ugostiteljske objekte, hotele, prijelaz granice, pod tim uvjetima se može ući u Hrvatsku.

- Europska komisija je izašla s nekoliko dokumenata vezanih za prelazak granica, što unutarnjih što vanjskih, a s tim u vezi i reaktivaciju turizma kao jedne od najznačajnijih grana u Europi.

Cilj je svima isti, da se pokrene turizam i da se time ne minimiziraju rizici kada je u pitanju širenje Covida-19. U tom smislu mi smo svi u kontaktu - rekao je Božinović i dodao da što se Hrvatske tiče u kontaktu smo i s europskim, ali i sa susjednim državama iz kojih su nam dolazili turisti.

- Prava sezona je nešto što ćemo dogovarati sa susjednim zemaljama, ali i na razinama EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:04