KOSOR PROTIV KOSOR

HSLS: Ne smiju se loše odluke u HEP-u plaćati poskupljenjem struje

 Igor Soban/Cropix

ZAGREB – Član vladajuće koalicije HSLS protivi su poskupljenju struje. Liberali smatraju kako najprije treba završiti proces restrukturiranja energetskog sektora, a tek onda razmatrati poskupljenje,

- Ova godina je ionako najteža godina od rata i građane ne treba opterećivati novim poskupljenjima. Za to sada nema razloga - naglasio je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor na današnjoj konferenciji za novinare. Dodao je kako HSLS želi znati što je HEP spreman napraviti u racionalizaciji svog poslovanja.

- Ne želimo da poskupljenje bude zbog lošeg poslovanja i loših odluka HEP-ovog vodstva - naglasio je Kosor. HSLS je, dodao je, prije 10-ak dana predsjednici Vlade Jadranki Kosor poslao svoj program energetske reforme u kojem, osim protivljenja poskupljenju, predlažu da se uvede polugodišnja korekcija cijena električne energije, da socijalno urgoženima država plaća potrošnju do određene granice te da se izmjene tarifni modeli za prodaju struje.

Osim toga, liberali smatraju kako su sve investicije u proizvodnju energije moraju financirati privatnim kapitalom, a zbog važnosti energetskog sektora u koji će u narednih pet godina biti uloženo 6 milijardi eura smatraju da treba osnovati i novo ministarstvo: Ministarstvo energetike rudarstva i okoliša.

Kosor tvrdi kako novo ministarstvo ne bi značilo i nove troškove jer bi se ljudi koji se bave energetikom iz postojećih resora objedinili u novom ministarstvu.

HSLS se zalaže i za kadrovske promjene u energetskom sektoru po kriteriju 'iznad svega struka'.

- Nismo za to da se sada neki predstavljaju kao veliki stručnjaci, a nemaju nikakve političke odgovornosti - Ivica Toljan predsjednik HSLS-ovog Odbora za energetiku i okoliš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:29