NJIHOVO RJEŠENJE

HSP Ante Starčević: 'Niti Pelješki most niti Neumski koridor već uronjeni tunel! Želimo da Dubrovnik bude biser Jadrana, a ne dvorište Trebinja'

 Goran Mehkek / CROPIX

Niti Pelješki most niti Neumski koridor već uronjeni tunel - inicijativa je HSP-a Ante Starčević o povezivanju hrvatskog juga koju će uputiti Vladi.

HSP se naime, zalaže za spajanje Pelješca s kopnom preko tunelske cijevi ukopane u morsko dno. Takav uronjeni tunel bi, objašnjavaju pravaši, koštao 150 do 200 milijuna kuna odnosno trećinu manje nego izgradnja Pelješkog mosta.

- Skuplje je od Neumskog koridora, ali ne bismo trebali BiH u kompenzaciju davati Luku Ploče – objasnio je danas novinarima Zvonimir Ajduk, prometni inženjer iz Splita i predsjednik splitskog HSP-a Ante Starčević.

- Uronjeni tuneli grade se, tvrdi Ajduk, već više od 100 godina te postoje u Hong Kongu, Japanu, Sydneyu, 1942. godine izgrađen je u Roterdamu, a odnedavno postoji i u Istanbulu na 60 metara dubine.

- Mi želimo da Dubrovnik bude biser Jadrana, a ne dvorište Trebinja – poručila je predsjednica HSP-a Ante Starčević Ruža Tomašić.

- Pravaši se protive izgradnji Neumskog koridora koji zagovara Vlada jer smatraju da Hrvatska ne treba ovisiti o drugoj državi, ne žele da Dubrovnik bude a posebno ih smegta što bi on značio kompenzacijsko davanje Luke Ploče BiH.

- Dubrovnik je zaslužio kvalitetno, trajno i neškodljivo rješenje. Krajnje je vrijeme da Hrvatska država vrati dug Dubrovniku i Dubrovačkoj županiji za ono što su napravili u Domovinskom ratu - poručuju pravaši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:14