SREDIŠNJICA HSP AS-a

HSP AS - članovi zovu, a Tepeš im objašnjava: Još postojimo

Odlazak i ostavka osnivačice HSP-a AS izazvao je šok u članstvu kojem ni nakon tri dana nije jasno imaju li još stranku
 CROPIX

Da, iznenađeni jesmo, ali nismo i uvrijeđeni. Prije bih rekao da smo razočarani. Razočarani smo jer je naša predsjednica Ruža Tomašić u ponedjeljak u 10.21 poslala mail s obavijesti kao odlazi iz stranke iako smo se dogovorili da ćemo sva sporna pitanja riješiti uoči predsjedništva ove subote.

Novi predsjednik

Kako sada stvari stoje, u subotu ćemo morati raspisati izbore za novog predsjednika. Ovim riječima, na ulazu u sjedište stranke HSP dr. Ante Starčević dočekao nas je prof. Ivan Tepeš (34), službeni zamjenik predsjednice koji obnaša funkciju šefa stranke do novih izbora. Ovaj profesor povijesti i etnologije tek se vratio sa sjednice Odbora za kulturu grada Zagreba (čiji je predsjednik), na kojem se vodila burna rasprava o namirenju duga koji Zagrebačka filharmonija ima prema KC Vatroslava Lisinskog.

Sjedište stranke koju je osnovala Ruža Tomašić nalazi se u Dubravi (Foto: Bruno Konjević/Cropix)

Krivi su mediji

- Nema nikakvog govora o raspadu stranke. To što ste vidjeli u medijima možete zaboraviti. Evo, dok su se jutros na televiziji vrtjele vijesti o raspadu naše podružnice u Šibeniku, meni su se javili članovi stranke koji su to demantirali - priča nam Tepeš u lijepo uređenim prostorijama stranke na Čulinečkoj cesti u Dubravi. Doktor Ante tu je na svakoj poziciji pogleda; što na zidu, što u skulpturi. Tajnica Mirjana je već umorna, od ponedjeljka je na užarenoj telefonskoj liniji stranke koju svaki čas zovu zabrinuti članovi.

Ivan Tepeš i tajnica stranke non-stop su na telefonu (Foto: Bruno Konjević/Cropix)

Bitka za svakog člana

- Naših gotovo 15.000 članova proteklih dana nisu bili u situaciji doznati što se događa - kaže Mirjana na čijem stolu nema cvijeća, ni ruža, ni karanfila. Kod nje pronalazimo i podatke oko 200 županijskih i općinskih vijećnika ove stranke. Ima ih, kako i piše u programu, od Prevlake do Nuštra.

- Od 25 članova predsjedništva u protekla tri dana samo je njih šest napustilo stranku. To su ljudi koji su nam poznati i oni nisu za sobom povukli ni pedesetak članova stranke. Sasvim je jasno da je njihova provokacija bila usmjerena slabljenju domoljubne koalicije i jačanju Kukuriku koalicije - priča nam Tepeš. Pitamo ga kako komentira ostavku šefa Glavnog stana, stanovitog Bevande.

- To je jedna ishitrena reakcija pojedinca. Glavni stan i dalje funkcionira - kaže.

Pa, gdje je sada taj Glavni stan, pitamo.

- Ma, on vam je imaginaran, gdje se dogovorimo, tu održimo njegovu sjednicu - odgovara Tepeš.

Foto: Bruno Konjević/Cropix

Pitanja bez odgovora

No, ne ide nam iz glave zašto je osnivačica i utemeteljica nove pravaške stranke Ruža Tomašić odlučila istupiti iz svoje stranke baš sad?

- Ne znam i ne bih spekulirao o njenim motivima dok nam to ne objasni. Ako se to i ne dogodi u subotu, naša stranka ide dalje s novim vodstvom. I u starim koalicijama jer pobjednička se ekipa nikad ne mijenja. Da, i dalje smo sa HDZ-om i dalje smo za Kolindu - zaljučuje Tepeš.

'Imat ćemo ili novu stranku ili novu listu'

I Karlovčanin Mihovil Stanišić podnio je ostavke na sve dužnosti u HSP AS-u, pa tako i na mjesto u Predsjedništvu stranke iz koje je istupio.

- Ruža Tomašić će se nastaviti baviti politikom, a ja ću joj se pridružiti. Čuli smo se i ona mi je potvrdila da ostaje u politici. Još ne znam hoće li se ići u osnivanje nove političke stranke ili ćemo djelovati s nekom njezinom nezavisnom listom - rekao nam je Stanišić. (M. Pušić)

Komentar Roberta Bajrušija:

Za pravaše uvijek je bila kobna bliskost s HDZ-om

Hrvatska demokratska zajednica istinski je fatalna za pravaške stranke. U malo više od dva desetljeća HDZ je tri puta razbio pravaše i politički uništio troje njihovih čelnika.

Najprije je 1993. Franjo Tuđman naredio inscenirani sudski progon Dobroslava Parage, poslije kojega je HSP sveden na marionetsku stranku koja ovisi o HDZ-u.

Potom je u kampanji 2007. Ivo Sanader plašio desne birače kako je “glas za HSP isto što i glas za SDP”, što je uništilo Antu Đapića i njegove pravaše. A sada je Tomislav Karamarko, iako diskretno, utjecao na abdikaciju Ruže Tomašić s položaja predsjednice HSP-a Ante Starčević. Nogometnim rječnikom, HDZ - pravaške stranke 3:0.

Ovoga puta pravaši nisu temeljito potučeni nego je suparnicima Ruže Tomašić obećano par saborskih mandata, a dobar dio posla odigrao je Karamarkov intimus Vaso Brkić, koji se dogovarao s Perom Ćorićem, nasljednikom Ruže Tomašić. Iako njezin odlazak neće izazvati demokratski deficit, Ruža Tomašić je vodeća domaća desničarska zvijezda koja je na euro izborima dobivala dvostruko više glasova od HDZ-ovaca. Ali sada i ona shvaća da, kad se uđe u Karamarkovo kolo, popularnost nije jamstvo političkog preživljavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:29