POLITIČKI TRANSFER

HSP nakon 11 godina opet postaje parlamentarna stranka! ‘To je gotova stvar, dolazi nam Zekanović‘

Hrvatska stranka prava bila je na svom vrhuncu između 2000. i 2008. godine...

Hrvoje Zekanović

 Damjan Tadic/Cropix

Nekad središnja stranka hrvatske desnice, a danas pomalo zaboravljena i marginalna - Hrvatska stranka prava - uskoro će ponovno postati parlamentarna stranka! Jer će joj se, kako doznajemo, pridružiti Hrvoje Zekanović, koji nakon razlaza sa svojim Hrvatskim suverenistima od prosinca prošle godine u Saboru djeluje kao nezavisni zastupnik.

- To je gotova stvar. Zastupnik Zekanović pridružit će se Hrvatskoj stranci prava, čime će HSP ponovno imati status parlamentarne stranke. No, to je samo početak veće priče. Hrvatska stranka prava zasjenit će i na političke margine baciti sve postojeće kvazi-desne stranke koje djeluju u Saboru i hrvatskom političkom prostoru - kaže naš sugovornik.

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović u kratkom razgovoru za Jutarnji list poručio je kako priča o njegovom mogućem pridruživanju HSP-u još nije zaokružena.

- Nisam se učlanio u Hrvatsku stranku prava, ali sam obavio nekoliko razgovora s predsjednikom HSP-a Nikicom Augustinovićem, kao i s još nekoliko dužnosnika stranke. Ako dođe do dogovora, javnost će biti pravovremeno obaviještena - kaže Zekanović.

Hrvatska stranka prava bila je na svom vrhuncu između 2000. i 2008. godine. Od 2000. do 2003. u Saboru su imali četiri zastupnika (Anto Đapić, Vlado Jukić, Miroslav Rožić i Tonči Tadić), a u idućem sazivu (od prosinca 2003. do siječnja 2008. godine) njih petoro: Antu Đapića, Ružu Tomašić, Peru Kovačevića, Vladu Jukića i Peju Trgovčevića. Na idućim izborima osvojili su samo jedan mandat, a od 2011. godine nadalje HSP više nikad nije stekao parlamentarni status.

Hrvoje Zekanović napustio je Hrvatske suvereniste 17. prosinca 2021. godine, samo par sati nego što bi Predsjedništvo stranke ionako donijelo odluku o njegovu izbacivanju iz stranke. Raskolu je prethodio Zekanovićev saborski govor o cijepljenju, njegov stav da svaki odgovoran političar mora pozvivati na cijepljenje, te da svi koji to ne čine (poput ostalih zastupnika Suverenista) rade na štetu zdravlja građana.

"Iako govorim u ime Kluba zastupnika Suverenista, prvenstveno govorim u svoje ime. Po mojim saznanjima, nažalost, jedini sam cijepljen od nas 24 desnije od HDZ-a. Od kluba Domovinskog pokreta, Mosta, Suverenista… U Suverenistima smo načelno protiv covid-potvrda i za to smo da se o svim mjerama raspravlja u Saboru. No, ono što je ključno - svi koji ste za ili protiv potvrda morate s ove govornice reći jasnu stvar - ljudi zbog vašeg stava završavaju na respiratoru. Ne smijete to ostaviti u fusnoti i morate reći da cjepivo spašava ljudske živote. Može vas biti sram sve koji s govornice u Saboru tu činjenicu stavljate u fusnotu", rekao je Zekanović za saborskom govornicom, nakon čega je ekspresno smijenjen s funkcije predsjednika Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista.

Kako neslužbeno doznajemo, uz Zekanovića u HSP uključit će se i još neki bivši Suverenisti iz njegova Šibenika i okolice.

- Vjerujem da će sa Zekanovićem u HSP i par članova šibenskog Gradskog vijeća, odnosno zastupnika u Skupštini Šibensko-kninske županije, koji djeluju kao nezavisni zastupnici nakon što su se, kao i Zekanović, razišli s Hrvatskim suverenistima - tvrdi naš izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:25