MANJINSKO PRAVO

HSP pokreće referendum protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru

U HSP-u ističu kako će angažirati na prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma te ići od vrata do vrata jer ovako, smatraju u stranci, više ne može
 Vlado Kos/CROPIX

VUKOVAR – Vukovarski HSP pokrenuo je proceduru prijedloga za raspisivanje referenduma o dopunskim pravima nacionalnih manjina u kojem će pred građane postaviti pitanje ukidanja odredbi Statuta grada Vukovara koje govore o uporabi srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Pravaši su na medijskoj konferenciji, održanoj u petak u Vukovaru, definirali i referendumsko pitanje koje bi trebalo glasiti: želite li da se ukine stavak 3. članka 61. Statuta grada Vukovara koji daje pravo uporabe ćirilice srpskoj nacionalnoj manjini u javnoj te službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga grada Vukovara?

- Ukoliko prikupimo potpise 20 posto birača upisanih u popis birača grada Vukovara, prijedlog raspisivanja referenduma postaje obavezan za Gradsko vijeće. HSP je spreman pokoriti se volji birača bez obzira na rezultat referenduma - rekao je Rudika Pucelj iz vukovarskog HSP-a.

Iz HSP-a su podsjetili i na Statut iz 2001. godine u kojoj sporna odredba ne stoji, te ustvrdili kako je izmjene osnovnog gradskog akta usvojila „hrvatska umjetna desnica“ koju čine HDZ i HSP Dr. Ante Starčevića i koji, u suradnji sa SDSS-om, čine većinu u Gradskom vijeću.

- Njihovom političkom trgovinom srpska nacionalna manjina dobila je pravo zahtijevati, ne samo službenu korespodenciju na ćirilici, nego i dvojezične nazive ulica - upozorio je Pucelj.

Za Mladena Leovca, predsjednika vukovarsko-srijemskog HSP-a, „najodgovorniji za uvođenje ćirilice u Vukovaru su HDZ i HSP Ante Starčevića, dok je SDSS vrlo pametno odigrao tu političku utakmicu“.

- Svi ćemo se u HSP-u angažirati na prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma i taj posao počet ćemo uskoro. Ići ćemo od vrata do vrata. Negdje će nas dobro primiti, a negdje neće, no moramo reći da ovako više ne može - najavio je Leovac te prozvao čelnike vukovarskih ogranaka HDZ-a i HSP Dr. Ante Starčevića, Petra Mlinarića i Tomislava Džanka najodgovornijima za izglasavanje spornih odredbi Statuta.

Dogradonačelnik Vukovara iz redova srpske zajednice Dejan Drakulić zatražio je nedavno dostavljanje materijala SDSS-ovim vijećnicima za sjednice Gradskog vijeća na ćiriličnom jeziku i srpskom pismu te postavljanje pločice s njegovim imenom i funkcijom na dva jezika i pisma, pozivajući se odredbe Statuta grada Vukovara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:51