HRVATSKE ŠUME MIJENJALE KRITERIJE NATJEČAJA

HSS-ovu tajkunu namješten posao od 450 milijuna kuna

Drvo nisu mogle dobiti tvrtke koje nemaju lokacijsku dozvolu za izgradnju energane. To je promijenjeno. Borislav Hrlec dogovorio je posao iako je u kaznenom postupku
 Sandro Lendler/CROPIX

ZAGREB, KOPRIVNICA - Na adresu Uskoka ovih je dana stiglo pismo u kojem se HSS-ove dužnosnike u Hrvatskim šumama i Ministarstvu regionalnog razvoja optužuje da su pogodovali HSS-ovu tajkunu Borislavu Hrlecu koji u Koprivničkom Ivancu, selu u kojem živi šef stranke Josip Friščić, gradi golemu termoelektranu na drva.

Hrlecova tvrtka E-two-energy na natječaju Hrvatskih šuma dobila je najviše drva i drvne sječke: čak 155.000 tona godišnje za što će platiti oko 30 milijuna kuna. S obzirom da se ugovor potpisuje na 15 godina, ispada da su Hrvatske šume osigurale Hrlecu sirovinu vrijednu čak 450 milijuna kuna.

Ni blizu dozvole

Prema predstavci osobe koja se javila na ovogodišnji natječaj Hrvatskih šuma za prodaju drva za proizvodnju energije, učinjeno je nekoliko propusta koji bacaju sumnju na cijeli postupak. Posebno bode u oči činjenica da su Hrvatske šume promijenile uvjete natječaja samo nekoliko dana nakon što su otvorile ponude, a odobrenje za takav postupak dobili su od Pankretićeva Ministarstva.

Uprava Hrvatskih šuma donijela je 27. travnja ove godine kriterije za natječaj prema kojima drvo za energane nisu mogle dobiti tvrtke koje nemaju barem lokacijsku dozvolu za izgradnju energene na šumsku biomasu. Natječaj na koji su se javile 22 tvrtke raspisan je 30. travnja, a povjerenstvo Hrvatskih šuma ponude je otvorilo 17. svibnja. Tada se ispostavilo i da Borislav Hrlec, čelnik tvrtke E-two-energy koja je na kraju dobila najviše kubika drva, nije ni blizu ishođenja lokacijske dozvole za elektranu koju bi gradili kraj Podravkinih i Belupovih tvornica.

Veliki interes

Uprava Hrvatskih šuma zbog toga 1. lipnja mijenja kriterije i izbacuje odredbu prema kojoj investitori moraju imati lokacijske dozvola, ali natječaj se ne poništava. Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Darko Vuletić (HSS) ne vidi u tome ništa sporno. Natječaj o prodaji drvne sječke raspisan je, kaže, zbog velikog interesa tvrtki i cijeli proces ne podliježe Zakonu o javnoj nabavi. Vuletić je upozorio kako nijedna tvrtka nije zadovoljavala kriterije natječaja pa je zbog toga došlo do izmjena.

- U natječaju nismo nikome pogodovali, a najmanje tvrtki E-two-energy. Javilo se 20 tvrtki, a kriterije je na kraju ispoštovalo njih 15-ak - zaključio je Vuletić.

Nema izmjena u hodu

Božidar Pankretić (HSS), ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, ne zna detalje natječaja iako je njegovo Ministarstvo bilo obaviješteno o izmjenama kriterija. Dokumente o izmjeni kriterija na ruke je primio državni tajnik Herman Sušnik.

- U pravilu kriteriji natječaja ne mogu se mijenjati u hodu. Ukoliko nitko od ponuditelja ne zadovoljava uvjete, natječaj se poništava i pokreće novi - odgovorio je Pankretić. S druge strane, krupan se propust dogodio i zbog kriterija natječaja da ovlaštena osoba tvrtke koja se javila kao ponuditelj ne smije biti pod bilo kakvim oblikom kaznenog progona. Šef tvrtke E-two-energy Borislav Hrlec drugooptuženi je u kaznenom postupku u slučaju PPK Valpovo. U optužnici stoji kako je Ivica Berečić, bivši predsjednik Uprave PPK Valpova, za posredovanje u realizaciji kredita potrebnog za gradnju Valvite Hrlecu isplatio 25.000 eura.

- Nemam informacije da se protiv Hrleca vodi postupak - komentirao je Vuletić i dodao kako je tvrtka E-two-energy predala sve potrebne dokumente.

TKO JE HRLEC

Vlasnik tvrtke sa sjedištem na Djevičanskim otocima

Borislav Hrlec, tajkun iz Opatije iz redova Hrvatske Seljačke stranke, čelnik je stranačkoga stručnog vijeća za energetiku, a s njemačkim partnerom Juergenom Berthom Steinkeom, berlinskim biznismenom, planira uložiti čak 80 milijuna eura vlastitog kapitala u gradnju termoelektrane na drvnu masu u Podravini. Struju bi prodavao HEP-u.

Steinke je, inače, u Hrvatskoj poznatiji po ulaganjima u turizam. Njegova Tulipan grupa postala je vlasnik Kaštelanske rivijere, a njegova njemačka investicijska grupacija Capricornus ulaže u nekretnine i ekološke projekte. Borislav Hrlec je pak vlasnik tvrtke Kirkwood Capital sa sjedištem na Djevičanskim otocima koja se dosad razmahivala s nekoliko megalomanskih projekta, ali niti jedan još nije ostvaren.

Čini se da mu investicija termoelektrane zasad dobro ide.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 08:15