KAZNENA PRIJAVA

HTIO POSTATI BRANITELJ, SAD MU PRIJETE I DVIJE GODINE ZATVORA Puške nije vidio, krivotvorio je potpise svjedoka, no onda je napravio naivnu pogrešku

Ilustracija
 Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja nad 64-godišnjakom u Policijskoj postaji Vodice, protiv njega podnesena je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku zbog sumnji da je počinio kazneno djelo pokušaja prijevare i krivotvorenja isprave, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, kako su izvijestili iz policije, 64-godišnjak je, kao što smo već izvijestili, osumnjičen da je s ciljem da ostvari prava u svojstvu dragovoljca Domovinskog rata i na taj način sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, lažnim prikazivanjem činjenica i krivotvoreći potpise svjedoka izradio lažnu ispravu s namjerom da je uporabi kao pravu.

Temeljem takve lažne isprave osumnjičeni je 24. veljače ove godine Policijskoj upravi šibensko-kninskoj podnio zamolbu za utvrđivanje statusa hrvatskog branitelja, a shodno tome i da se uvede u evidenciju dragovoljaca za obranu suvereniteta Republike Hrvatske i s toga osnova ostvari sva prava.

Iako puške nije ni vidio, 64-godišnjak je kako doznajemo, namjeravao prijevarom i na podli način dobiti status hrvatskog branitelja i dragovoljca Domovinskog rata, a radi ostvarivanja povlastica koje donosi Zakon o hrvatskim braniteljima i povlastica za odlazak u mirovinu.

Doznali smo, da je 64-godišnjak krivotvorio dokumentaciju i potpise izjava svjedoka o tome da je od 1991. pa nadalje bio pripadnik ratnih postrojbi šibenske Policije, odnosno MUP-a RH na šibenskom i vodičkom području.

S takvim krivotvorenima lakomisleno je došao na šalter PU šibensko-kninske i podnio zahtjev za potvrdom o svom ratnom putu, kojeg je izmislio i opisao u priloženoj lažnoj dokumentaciji.

Nakon što su policijski službenici utvrdili da ga nema u evidenciji, krenula je kriminalistička istraga koja ga je raskrinkala i završila podizanjem kaznene prijave. A za kazneno djelo pokušaja prijevare i krivotvorenja isprava prijeti mu kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do dvije godine, javlja Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:10