PREDSJEDNIK MILANOVIĆ

‘Htio sam se naći s načelnikom iz SDSS-a. I tu je nastala agonija. Skriva se iza roleta, papak‘

Premijera Plenkovića predsjednik je danas opet usporedio s Milanom Stojadinovićem
Zoran Milanović
 Vlado Kos/Cropix

Uoči obilježavanja 30. obljetnice tragične pogibije 12-orice pripadnika vinkovačke Specijalne policije koje su ubili i masakrirali pripadnici srpskih paravojnih postrojba 2. svibnja 1991. u Borovu, predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je položio vijenac na Spomen obilježje.

Kod Spomen obilježja ubijenim i masakriranim pripadnicima vinkovačke Specijalne jedinice policije u Borovu, tadašnjemu Borovu Selu, predsjednik Milanović poklonio se njihovoj žrtvi, istaknuvši da su hrvatski redarstvenici "bili hrvatska oružana sila".

- Sačekani iz busije, nisu to očekivali već su došli osloboditi svog zarobljenog pripadnika, prijatelja, druga i suborca. Dočekani su kao da su došli ubijati. Nisu došli ubijati niti paliti. To je jedan grozan događaj za koji odgovornost još uvijek nije ustanovljena, a vjerojatno neće nikada ni biti, rekao je Milanović.

Rekao je kako će na obilježavanju Bljeska u njegovom izaslanstvu biti vojni zapovjednici, poručivši da je on vrhovni zapovjednik Oružanih snaga uvijek te da im je to usmeno zapovjedio.

- To su načelnik glavnog stožera, zapovjednici rodova, neki visoki generali, koji su bili sudionici te akcije, tu će biti zapovjednik Kruljac, Luka Džanko, to će biti moje izaslanstvo u ovom podijeljenom izaslanstvu. A tko će biti s Plenkovićem, to ne znam, ali oni neće”, poručio je Milanović u Borovu gdje je položio vijenac kod Spomen-obilježja poginulim redarstvenicima.

Istaknuo je da je to odredio kao Vrhovni zapovjednik oružanih snaga u formi usmene zapovijedi, kao što se to uvijek radilo u povijesti hrvatske države te dodao da je on vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, "uvijek, u miru i ratu", te da će vojska biti uz njega.

Reagirao je tako na izjavu ministra obrane Marija Banožića, koji je ranije ustvrdio da se u mirnodopskom razdoblju, kako je to definirano člankom 47. Zakona o obrani, Hrvatska vojska koristi temeljem odluke ministra.

- Uvijek, ne u ratu jer Hrvatska nikada nije bila u ratu, kazao je Milanović te razložio da je on kao predsjednik Republike, vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske, a da, kako to sada tumači ministar obrane, predsjednik Tuđman ne bi mogao zapovijedati vojskom jer nije proglasio ratno stanje.

Dodao je i da može biti samo jedan vrhovni zapovjednik, a da on, primjerice, ne može odlučivati o vojnim avionima, ali da je u njegovoj ingerenciji odlučivati gdje će biti generali.

- Nema ratnog vremena, ne postoji ratno vrijeme, nije bilo ni '95., takvo tumačenje je minus inteligentno, poručio je.

- Sve drugo je nespretan i traljav pokušaj kako to ministri znaju raditi, kazao je Milanović dodavši da će se Banožić morati ponašati kao "običan ministar".

- Sada su lokalni izbori, sada su svi hrabri, ali ministar će se morati ponašati kao običan ministar. Meni je i ugodno u njegovom društvu, planirali smo ići na streljanu isprobavati hrvatsko oružje, ali on se jednostavno ne može iskobeljati tom pritisku. Predsjednik je zapovjednik vojske i vojska će biti uz predsjednika. Ovako, bez oružja, na ulici, kazao je.

Banožiću je poručio neka “zajedno s HDZ-ovcima raspolaže i donosi odluke o Oružanim snagama, kada recimo treba, u nekim lokalnim izborima, vojne bagere koristiti da se nešto, neki vrtić gradi ili tako nešto i onda to koristiti u političke svrhe”.

Dometnuo je da bi ministar trebao razmisli o tome što mu radi premijer Plenković, “kako ga u stvari maltretira i devalvira iz dana u dan” jer već mjesecima ne donosi odluku o avionima.

- Očito ministar na to nema nikakav utjecaj, poručio je.

- Danas sam ovdje i htio sam se naći s načelnikom iz SDSS-a, ne znam kako se zove. Na kavi, a ne da on dolazi ovdje. I tu je nastupila agonija. Prvo je rekao da mora na konzultacije, a na koncu i da ne može. Sada je negdje iza roleta, ja ga pozdravljam. Došao sam ga pitati što ima s pravima Srba i ćirilicom ovdje, rekao je Milanović.

- Kako sam se ja borio za prava Srba, tako sam ja sada njemu došao reći da mi smeta spomenik Vukašinu Šoškočaninu ovdje na groblju, jer je to spomenik ubojici koji se utupio u Dunavu, a spomenik godinama stoji i vrijeđa ljude, istaknuo je Milanović naglasivši da je to rješiv problem jer zakonski groblja nisu privatna svojina već javna površina.

Dodao je kako se spomenik Šoškoćaninu očito ne želi maknuti jer nekom odgovara ta tenzija.

- To je moje pitanje načelniku općine, gdje Pupovac dobiva 50 posto od ukupnog broja glasova koje dobiva u Hrvatskoj, negdje oko 10.500, poručio je iz Borova predsjednik Milanović, podrugljivo dodajući da je htio razgovarati s načelnikom, no da je očito u SDSS-u takav Gleichschaltung da se prvo mora pitati Beograd pa Pupovca ili obrnuto.

- Pupovac mi je danas poručio da se dodvoravam desnici, a nema veće dodvornice u hrvatskoj povijesti. Ja se ne dodvoravam, ja razgovaram. Ako vojvođanski Hrvatski gledaju ovo, možda izvuku pouku kako se trebaju ponašati preko, rekao je predsjednik.

Kaže kako je bio prestrpljiv prema nekim ljudima koji su se pokazali kao licemjerni.

- Pitajte Milana Stojadinovića (predsjednik je još jučer tako nazvao premijera Plenkovića, op. a.) što je mislio kad je rekao da su me u Bruxellesu zapamtili po kolonama rabljenih automobila. Ja sam imao jedan rabljeni automobil, istaknuo je Milanović dodajući kako je ipak na vozilo imao garanciju.

Novinari su ga upitali zašto Plenkovića uspoređuje s Stojadinovićem.

- To je isti stil, pogledajte malo njihove govore. To su mustre svoje vrste. Pašić je drugo, to je vrhunski političar bio, srpski, ali vrhunski. Nisam rekao da je Hitler, to nije. Milan Stojadinović, Mička, vojvoda od Čačka. Što je tu loše? A takve usporedbe bude interes, rekao je Milanović i nastavio:

- Ja neću novinare pitati zašto gledaju u mobitel tijekom izjave. Pa sigurno dobivate inpute iz redakcija. Sigurno ne guglate na eKupi. A takva usporedba budi interes za čitanjem i analizom među ljudima, rekao je Milanović.

Tvrdi da ima razumijevanja za probleme s cijepljenjem, ali...

- Zar mi nismo pobijedili koronu prošlo ljeto? Stižu još milijuni doza cjepiva. Pobijedit ćemo je opet. Uvijek je premijer taj koji je odgovoran, to je razina centralizacije moći, vlasti, utjecaja, klijentelizma kakvu Hrvatska nije imala nikad. Kad tako centraliziraš vlast, onda odgovaraš za sve, pa tako i za Gabrijelu Žalac, za svakoga odgovaraš. To je odgovornost od koje ne možeš pobjeći, kao ni od vlastitih riječi. Kad Šeks kaže da predsjednica skoro tenkove može izvesti, onda to obvezuje. Ja sam se čuvao takvih riječi prije šest godina kada nisam ni sanjao da ću biti predsjednik, rekao je Milanović.

Novinare je zanimalo što kaže na optužbe da je u kampanji uoči izbora.

- U Borovu u kampanji? Za koga? Za Pupovca za Boga miloga?, u čudu je rekao Milanović.

Kaže kako je predsjednik svih građana pa tako i hrvatskih Srba. Svi su glasali za mene, a ne za Pupovca.

- Premijer laže i priča o nekim rabljenim autima u Bruxellesu, a ja govorim o činjenicama. Za premijera smo dobili čovjeka koji je direktno s motokultivatora Tome Vinkovića sjeo za upravljač Ferrarija i fali mu nekoliko krugova. Činjenice su točne. Pitajte Plenkošenka što je mislio s tim rabljenim autima? Inače, za mene nitko ne pita u Bruxellesu jer su ti ljudi umrli, ja sam ondje radio prije 30 godina, rekao je Milanović.

- Meni ne znači da za mene pitaju u Bruxellesu, ali pitaju, by the way. Mene zanima što se događa u Hrvatskoj. Moj glavni grad je Zagreb i Borovo, jer i ovo su moji ljudi, ali načelnik im je papak, skriva se iza roleta, kao da sam došao naoružan, kaže Milanović.

Potom je otvorio temu Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa te kazao kako je pokrenut postupak u slučaju njegovog putovanja u Albaniju.

- Što znate o tome? Dobili su svu dokumentaciju prije godinu dana, a oni tek sada pokreću postupak, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:44