VELIKA POTJERA

Htio u Basel, završio u pritvoru: Profesora matematike iz Iraka hrvatska policija ulovila na - toaletu!

U ekspresnom postupku Muhammad A. F. (26) osuđen je na uvjetnu kaznu od pet mjeseci zbog zlouporabe osobne isprave

Ilustrativna fotografija

 Ante Cizmic/CROPIX

Da će irački profesor matematike, Muhammad A. F. (26), kao ilegalac kod graničnog prijelaza Bajakovo biti zaskočen na toaletu gdje je potražio spas od hrvatskih policajaca, vjerojatno mu nije bilo ni u primisli. Pritom im se pokušao legitimirati tuđim dokumentom - osobnom iskaznicom Republike Kosovo na kojoj je stajalo ime Valdarin Z.

Na kraju je, umjesto odlaska u "bijeli svijet", točnije Švicarsku, inicijalno završio u pritvoru te je kazneno prijavljen za zlouporabu osobne isprave.

U vrlo kratkom vremenu tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv profesora, a sud ga je, također brzo, na prijedlog tužiteljstva osudio izdavši mu kazneni nalog, a kazna je uvjetna - pet mjeseci zatvora s jednogodišnjim rokom kušnje. Mora platiti i 66,36 eura sudskih troškova.

U svojoj obrani opisao je da je prije godinu dana iz Iraka došao na Kosovo odakle je ilegalno, bez da je ikome igdje pokazao isprave, stigao u Srbiju.

- Onda sam došao i u Hrvatsku. A cijeli put mi je bio organiziran još na Kosovu i želio sam ići u Basel. Tu osobnu na ime Valdarin dao mi je vozač koji me preuzeo u Srbiji, ali mu ne znam ime. U Hrvatsku sam došao pomoću vodiča kroz šumu. Nakon toga mi je vozač pokazao auto u koji trebam ući. Da bi mi po ulasku u auto vozač viknuo: ‘Policija! Izađite iz auta i bježite u WC!‘. I to sam učinio. Otišao sam u toalet u koji je potom policija vrlo brzo došla i pokucala na vrata. Izašao sam i na njihovo traženje predao im tuđu osobnu kao svoju - posuo se pepelom mladi Iračanin, koji se tijekom postupka branio sa slobode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:31