KAOS NA TRŽIŠTU

Htjeli smo zaraditi, sanjali smo milijune, a zaštitne maske su nam sad čisti gubitak

Što se zapravo događa? Ako cijene divljaju, a nitko na maskama ne zarađuje, u čemu je problem?

Siječanj je i svijet kakvog se možda više ni ne sjećate još nije susreo s pandemijom koronavirusa. Zaštitne maske stoje tek nekoliko lipa po komadu. A onda eksplozija. Rast cijena koji je uslijedio bio je toliko strm da se ni najiskusniji distributeri zaštitne opreme u zadnjih dvadeset godina nisu sreli s ničim sličnim.


Već u ožujku bile su 20 do 30 puta skuplje. Danas su pak skuplje 18 puta nego oko Nove Godine.


Skuplji su i materijali, ako su uopće i dostupni. Proizvode se, naime, mahom u Kini, a ona je kao najveći proizvođač maskica za lice obustavila izvoz. One se šivaju od netkanog tekstila, sirovine koja se koristi i za jednokratnu zaštitnu odjeću, pelene...


Tržištem zaštitnih maski zavladao je kaos.


A ništa bolje nije ni u segmentu pamučnih maski, onih koje se mogu upotrebljavati više puta, tzv perivih.


Potkraj travnja je, baš zbog divljanja cijena, gotovo neprimjetno Hrvatska vlada donijela dopunu Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode.


Ograničili su maksimalnu cijenu maski na 12 kuna. A sve zbog “osiguravanja zaštite zdravlja i života uslijed epidemije Covida-19”.


Pogađate međutim- tih se cijena danas mnogi ne drže.


- Oprostite, zašto maska košta 20 kuna kad je Vlada ograničila cijenu na 12 kuna? - zovemo i pitamo u nekoliko web trgovina.


U većini jednak odgovor: muk. Osim što se cijena razlikuje od trgovine do trgovine, pa oni koji krše Zakon to čine za različiti broj prekoračenih kuna.


Vlada ograničila cijenu


Zabrana divljanja cijena odnosi se samo na višekratnu, perivu masku. Državni inspektori su u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo pripremili predložak deklaracije sa specifikacijama maske za koje vrijedi ograničena cijena. Trebaju biti od tkanine gušćeg tkanja, 100 posto pamučne, a radi li se o dvoslojnim maskama, oba sloja moraju biti pamučna. Uvjet je i da se mogu prati na 60 stupnjeva. To je maska koja nema oznaku “zaštitne”, ali ispunjava svrhu: “smanjuje prijenos respiratornih kapljica”.


U web shopu Makar su zbunjeni:


- Stvarno ne znam da je cijena ograničena. Oni stalo nešto mijenjaju - čudi se sugovornica.


Cijenu od 20 kuna u Pretafiniru vlasnica gorljivo brani:


- Ne može država utjecati na cijenu privatne proizvodnje. Gdje je tu tržišno gospodarstvo? Ne mogu utjecati na cijenu krumpira ni luka, pa tako ni na cijenu maske. Bila je kontrola zbog kvalitete i utvrdili su da je sve u redu. Neka dođu ponovno i pitaju me o kalkulaciji cijene. Za 12 kuna ne bismo proizvodili masku. Uz nju poklanjamo i filter, što je naša dobra volja i doprinos zaštiti zdravlja građana - oštra je.


Kad smo joj poslali link Odluke o ograničenoj cijeni, zahvalila je i zaključila: - Prestajemo s proizvodnjom. Ne isplati nam se jednu po jednu slati po Hrvatskoj. Maja Grba Buljević izjavila je da si svatko može izraditi masku, pa neka si ljudi, kad je to tako jednostavno, rade sami. A mi ćemo sebi uštedjeti trošak izrade, pakiranja, vožnje i slanja po cijeloj Hrvatskoj - napisala nam je ogorčeno Ljerka Zmaić.


Što se zapravo događa? Ako cijene divljaju, a nitko na maskama ne zarađuje, u čemu je zapravo problem?


Jedan od iskusnih hrvatskih distributera zaštitne opreme, koji nije htio istupiti javno imenom i prezimenom kaže kako danas biti uvoznik zaštitne opreme nije popularno upravo zbog divljanja cijena. A kupac vjeruje da su za to krivi pohlepni dileri, odnosno on.


- Teško je govoriti o cijenama jer ono što je u jednom trenutku bila istina, u drugome je laž. Činjenica je tek da je došlo do ogromnog pomaka cijena na svjetskom tržištu zaštitnih maskica. Maske su različite, ali ograničit ćemo se na jednokratnu zaštitnu masku, objašnjava.


Ekonomska cijena? Nema je, uvjerava nas.


- Teško je podvući pravu cijenu troška jer kad bismo se vratili na početak godine, kutija sa 50 komada troslojnih maski za “civilnu upotrebu” u veleprodaji je koštala 10 lipa. Ako smo je mi prodavali za toliko, plaćali smo je 6 do 8 lipa. Marže su male, 20 do 30 %. Bio je to artikl koji se nije ni spominjao. Jeftin.

Kutija maski koštala je po najboljoj cijeni 6,5 kuna. Ono što smo plaćali 0,6 lipa po komadu, u ožujku je s eskalacijom krize naraslo na 0,4 dolara. To je 2,64 kune. Bez transporta. Avionski prijevoz, a zbog hitne je potrebe bio nužan, koštao je 20 do 30 lipa. Sumirano, cijena koštanja u Kini za velikog je uvoznika iznosila oko 3 kune. Isto ono što je mjesec dana ranije u prosjeku koštalo 0,7 lipa - objašnjava uvoznik.


Ulazna i izlazna cijena


Kaže da je eksplozija cijena trajala mjesec i pol dana.


- Dakle, u veleprodaji je ulazna cijena tad bila oko tri kune, prodaje li trgovac s maržom od kune, došli smo do 4 kune. No to i dalje nije cijena za krajnjeg potrošača. I određena drogerija stavlja svoju maržu, 30 do 40 %, što je već 5,25 kuna plus PDV. Uz redovne ste trgovačke marže došli od 6 do 7,5 kuna po maskici. Isto koliko je 30 dana ranije koštala cijela kutija sa 50 komada. Katastrofa - rezigniran je Marko.


Njemu se s maskama u pandemiji nije dalo raditi. Preveliki je bio rizik, kaže, a zarada za distributera premala.


Tektonski pomak na tržištu


- Ima distributera koji su kupili maskicu po 3,5 kuna, sad je cijena pala i prodaju je s gubitkom, po kunu i pol, samo da namaknu novac. Direktno gube. Francuski su uvoznici i proizvođači koji su kupili maske ili materijal za njihovu proizvodnju po visokoj cijeni zbog potrebe tržišta, sad kad je cijena i potražnja pala, molili predsjednika Macrona da im pomogne. Jer pomak cijena na svjetskom tržištu bio je tektonski - govori nam uvoznik.


Puno je maski danas na zalihama, cijene su se iznivelirale, a distributeri broje gubitke. Naš sugovornik će reći da je dobro procijenio situaciju, da će cijena pasti naglo kako je i skočila, i da prostora “za zaradu velikog novca nije bilo”.


- Možda se u nekom trenutku i zarađivalo i tako, uz nevelike marže, ali ne znam kome nisu ostale velike zalihe, pa će na kraju u gubitak. Zaradu su dilerima srušile i pamučne, perive maske, kojima se većina rado okrenula - zaključuje.


Trenutna situacija? Popriličan je broj web shopova objavio da su perive maske trenutačno nedostupne.


U Delmerionu je pet komada koštalo 147,50 kuna, a veće tekstilne tvrtke poput MTČ-a i Diademe spustile su cijenu komada sa 15-ak na 12 kuna. Može ih se naći i za 10 kuna, koliko kontinuirano koštaju Galebove maskice. Varteks je jednobojne, bijele maske s crnim rubom spustio na 9,45 kuna, a cijenu dezeniranih dvoslojnih pamučnih maski drži iznad 30 kuna.


Što je dezen, a što print?

Maskama s printom nije ograničena cijena. No, neki će trgovci to iskoristiti da bi i materijale s dezenom sveli pod print.


Laik će “dvoslojnu pamučnu masku za smanjenje prijenosa respiratornih kapljica i jednoslojnu pamučnu masku za usporavanje prijenosa respiratornih kapljica” bolje znati po tome jer ih, osim u trgovinama, mogu pronaći i kod tete šnajderice, na štandovima na prošćenju ili u lokalnom kiosku za novine. I, jasno, na najvećem marketu, web trgovinama.

Tko će ih bolje prodavati, ovisi o bojama, dezenima materijala i domišljatosti. Cure kupuju s cvjetićima, voćem i točkicama, dečki vole maskirne, a decentne se žene odlučuju za - bež ili sivu. Omiljeni uzorak im je kare. Domišljatiji kreator će jednobojnu masku modno označiti drukčijom bojom vezica, obrubom ili asimetričnim krojem.


U moru ideja cijena je u drugom planu. - Kad već moram imati masku, radije ću si kupiti fora tri i spasirati ih uz robu nego nositi one “obične” – kaže prijateljica, trendseterica Vanja. Prema njezinoj je računici to i isplativije. Svoju asimetrični crnu masku s bijelim obrubom može prati i opet nositi, i tako ukrug.


U Mulleru maska je po 11,99 kuna. S blagajnicom smo komentirali “jeftinoću”. Onih 11,99 pripisali smo uvriježenom “99 lipa zaokruživanju cijena”. Vraga, trgovina je istaknula najvišu cijenu koju je zakonski mogla u tom trenutku.


Državni inspektorat dosad je obavio 39 nadzora, a do petka, 24. srpnja, poduzete su upravne ili prekršajne mjere prema četiri gospodarska subjekta.


- Ako se utvrdi da se trgovac koristio nepoštenom praksom, propisana zakonska kazna iznosi od 10.000 do 100.000 kuna za pravnu osobu, od 10.000 do 15.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi te za fizičku osobu u iznosu od 5000 do 15.000 kuna.

U pogledu kazni propisanih Zakonom o iznimnim mjerama kontrole cijena, propisane su novčane kazne, tako da se za prekršaj kazni pravna ili fizička osoba u iznosu od peterostrukog do dvadeseterostrukog iznosa cijene zaračunate iznad propisanih cijena, te odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom u iznosu od 3000 do 15.000 kuna – napisali su nam iz Državnog inspektorata.


Cijene jednokratnih zaštitnih maski na tržištu su pak pale. Kaufland ovih dana pakiranje od 50 jednokratnih zaštitnih maski prodaje za 99,90 kuna. Cijena 10 jednokratnih, troslojnih maski u Konzumu je 29,99 kn, Avon u svom katalogu koji vrijedi do 2. kolovoza jednobojne maske i s dezenom prodaje za 16,90 kn.


Hrvatska nije proizvodila zaštitne maske, ali i da jest, problem bi bila sirovina.


Uvjerio se u to vlasnik poduzeća iz Međimurja, koji također moli da ga ne imenujemo. Najavio je proizvodnju zaštitnih maski koja se nije ostvarila.


- Dobili smo sve potrebne certifikate, ali materijala nije bilo ni za lijek. Ni za početak, a kamoli u dovoljnim količinama za ozbiljnu proizvodnju. Nije bilo druge nego odustati - žao mu je. Od Marka doznajemo da su on i partneri također pokušali eksperimentalno sami napraviti materijal pogodan za masku, ali nisu uspjeli.


- Teško je postići točno određenu (ne)propusnost. U tako kratkom vremenu, pokazalo se, nemoguće.


Ipak, tvrtka iz Sesvetskog Kraljevca upustila se u proizvodnju zaštitnih maskica. Tvrtka se zove Splendor tekstil, direktor i vlasnik je Željko Perčić. Splendor radi zaštitne kirurške maske, koje uobičajeno nisu za civilnu uporabu. No, kako se maske u doba pandemije i straha nisu birale, nose je i civili. Jutarnji list čitateljima je nedavno darovao 40.000 Splendorovih maski.


Splendor tekstil će, zasad, ležernim tempom proizvoditi dva milijuna maski mjesečno. Izrade ih 60 u minuti.


Gdje nabavljaju materijal, zbog konkurencije nam nisu rekli. Radi se o visokokvalitetnom, skupom polipropilenu. Iz drugog izvora doznajemo da se materijal za kirurške maske nabavlja u skandinavskim zemljama.


Inače, zastrašujuća je vijest u pandemiji da je u jednom trenutku na europskom tržištu bilo više od sedam milijuna niskokvalitetnih maski koje ne odgovaraju nijednom standardu.


Biznis model koji nije održiv


Prema službenim podacima koje je Jutarnji dobio od HGK iz Kine, izvještaj na dan 1. travnja je sljedeći: Iz Kine je uvezeno 184.255,246 maski. Koštale su 73,701.471 kuna, odnosno 9,736.337 eura.


Iz Komore potvrđuju riječi našeg sugovornika, distributera: - U prosjeku se nabavna cijena uvezenih maski iz Kine višestruko povećala od početka pandemije. Zbog takvih uvjeta na tržištu u kojima su Kinezi imali primat u proizvodnji zaštitnih maski mogli su uvjetovati i cijenu i niži stupanj kvalitete. U Hrvatskoj se dio tvrtki u vrijeme koronakrize preorijentirao u vrlo zahtjevnom trenutku kada je počelo otpuštanje radnika. Započele su proizvodnju pamučnih maski koje, u pravilu, nemaju visok stupanj zaštite kao medicinske, ali su također preporučene za korištenje.

Time su donekle uspjele održati poslovanje. Takve maske mogu se višestruko koristiti, prati, peglati i ponovno nositi. No, proizvodnja tih maski ima nisku akumulativnu vrijednost i nisu dugoročno dovoljne da bi se na njima temeljio opstanak proizvodnje ili branše - zaključak je u HGK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:37