A NIJE NI POLA MJESECA...

HTZ objavio najnovije rezultate: U kolovozu 93 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu

Čelnik krovne turističke organizacije u zemlji istaknuo je svoje zadovoljstvo rezultatima kolovoza
Dolazak turista u Hrvatsku
 Vojko Basic/Cropix

S 12 milijuna turističkih noćenja u dosadašnjem dijelu kolovoza premašen je za gotovo 30 posto lanjski rezultat, dok je u odnosu na isto razdoblje kolovoza 2019. ostvareno 93 posto noćenja, izvijestili su u srijedu iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) na temelju podataka iz sustava eVisitor.

Osim porast noćenja, i trendovi u dolascima turista su u ovogodišnjem kolovozu odlični, jer je do sada u kolovozu u Hrvatsku došlo 1,6 milijuna turista, što je 20 posto više nego u isto vrijeme 2020. i 80 posto od dolazaka u istom vremenu 2019., ističu iz HTZ-a.

Komentirajući ostvarene rezultate, direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je da su se iznimno dobri trendovi turističkog prometa iz srpnja nastavili i u kolovozu.

"U kolovozu smo praktički izjednačili rezultat iz kolovoza rekordne 2019. Svi dosadašnji rezultati posljedica su vrlo dobre pripreme i provedbe sezone od strane turističkog sektora i mjera Vlade, ali i činjenice da je Hrvatska najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu", ocijenio je Staničić.

Dodao je i da se turizam u odnosu na rekordnu 2019. trenutno nalazi na oko 70 posto rezultata, uz također vrlo dobre najave za ostatak kolovoza pa i rujan.

Ponovio je da je za daljnje tijekove ključno i dalje održavanje povoljne epidemiološke slike, pridržavanje svih propisanih mjera i preporuka, kao i procjepljivanje stanovništva u što većem broju.

Iz HTZ-a iznose i podatke da je do sada ove godine u Hrvatskoj boravilo oko 8 milijuna turista, koji su ostvarili 49 milijuna noćenja, a što su porasti od 46 i 37 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. U odnosu pak na isto razdoblje 2019., to je 60 posto rezultata u dolascima turista i 70 posto u noćenjima.

"U Hrvatskoj i dalje na dnevnoj bazi boravi više od milijun turista, od kojih je oko 920 tisuća stranih. Trenutno ih je najviše u Istri, na Kvarneru, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, a gledajući po nacijama najviše je Nijemaca i domaćih turista, te zatim Slovenaca, Poljaka, Austrijanaca i Čeha", kažu iz HTZ-a.

Zaključno, podsjećaju da je rekordne 2019. u Hrvatskoj bilo više od 20 milijuna turista i gotovo 109 milijuna noćenja, kao i oko 12 milijardi eura prihoda, čime je udjel u turizma u BDP-u iznosio oko 20 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2022 14:26