BITKA

HUANITO JE SPAŠEN: 397 DANA AGONIJE OD PRVE PRESUDE DO VIJESTI O POMILOVANJU 'Presuda je mog sina slomila, jako je smršavio, izgleda kao kostur...'

 
 Tea Cimas / CROPIX

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović najavila je pomilovanje Huanita Luksetića, osuđenog na dvije godine zatvora zbog proizvodnje i stavljanja u promet marihuane, ali njegova drama, kao i drama kroz koju prolazi cijela obitelj, još nije završila.

- Huanitu je loše. Ne izlazi iz sobe, ne odgovara na telefon. Smršavio je, izgleda kao kostur. Teško komunicira. Samo ponavlja: “Ja sam slobodan, ja sam slobodan. Neću ići u zatvor. To je slobodna biljka”. Loše mu je još od prve presude iz 2017., koja ga je slomila. Druga presuda ga je, pak, potpuno dotukla. Ne znam je li shvatio ovo o pomilovanju. Bojim se za njega, bojim se da sam sebi ne učini nešto. On više nema snage za borbu. Morat ću to preuzeti na sebe i izgurati do kraja, jer on to više ne može - govori, kroz suze, Huanitova majka Zlata Luksetić.

Rijeka, 250119.
Bregi, Zorica Luksetic, majka sina Hunatia kojemu je izrecena presuda na dvije godine zatvora zbog prodaje marihuane.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / CROPIX
Majka Huanita Luksetića, Zorica Luksetić

Od kada je, u petak, u medijima objavljeno da je Županijski sud u Osijeku, u drugom stupnju, potvrdio presudu Općinskog suda u Rijeci, prema kojoj Huanito Luksetić mora odslužiti kaznu od dvije godine zatvora, u kući obitelji Luksetić, u naselju Bregi na obroncima Učke, iznad Matulja, krenula je promenada. Ista je to kuća gdje nas je Huanito 2014., nakon uhićenja i puštanja na slobodu iz istražnog zatvora, primao, razgovarao i pokazivao nam ostatke gredica konoplje koju je uzgajao u dvorištu. Tada je još bio vrlo optimističan, uvjeren da će pravosudni sistem uvidjeti da si je samo pokušavao pomoći, i zdušno objašnjavao kako mu je konoplja spasila život. Kako mu, prije nego što je počeo koristiti ulje kanabisa, niti jedna terapija, ni konvencionalna ni alternativna, nije pomagala.

Djelovao je tada zdravo, fokusirano, samouvjereno. Objašnjavao je kako se na crnom tržištu prodaje smeće, ulje upitne kvalitete i sastojaka, po abnormalno visokim cijenama. Kako je za njega jedino rješenje bilo da biljke uzgaja sam i da sam proizvodi ulje visoke kakvoće, čiji će sastojci biti pod njegovom kontrolom.

Kad neće sud, predsjednica će

Na vrata su u petak, jedna za drugom, stizale novinarske ekipe, telefoni nisu prestajali zvoniti. Huanita nije bilo, majka Zlata govorila je svima da ne može ustati iz kreveta, niti otići sam u WC. Djelovala je uplašeno, novinarima je ponavljala da odlazak u zatvor za njenog sina znači smrt. Strpljivo je primala novinare, pokušavala zvučati koherentno koliko je to bilo moguće, a njezin govor svako toliko prekidao bi plač.

Predvečer, doznala je da je predsjednica objavila kako je spremna pomilovati Huanita, samo da treba biti zadovoljena procedura, odnosno da za to moraju podnijeti molbu. Čula se s Huanitovim odvjetnikom, Vladimirom Gredeljem, koji je tijekom poslijepodneva stupio u kontakt s Uredom predsjednice, razgovarao s njezinom savjetnicom Mirjanom Hrgom.

Jučer ujutro, Zlata Luksetić i njezina kći Alisa, Huanitova sestra, sjele su u automobil i zaputile se u Bjelovar, kod Gredelja, koji je vijest o drugostupanjskoj presudi u petak dočekao u krevetu, bolestan. Ali, višemjesečno bolovanje je zbog Huanita prekinuo iste sekunde. Kazao nam je da zahtjev za pomilovanje šalje u ponedjeljak, najkasnije utorak.

Zlata je jučer ujutro zvučala nešto smirenije, ali daleko od toga da se mogla opustiti. Njenom sinu i dalje nije dobro.

- Još uvijek ne mogu odahnuti, bojim se za njega... Neću biti mirna dok to pomilovanje ne dobijemo... Neću biti mirna dok njemu ne bude bolje... Hvala predsjednici što je napravila ispravnu stvar, kada već sud nije. Nemam riječi kojima bih joj iskazala svoju zahvalnost. Znam da nema puno ovlasti, ali ovu koju ima upotrijebila je na najbolji mogući način. I ona je majka, ima dvoje djece, i znam da me razumije, da shvaća kroz što prolazim... Voljela bih da te riječi zahvale dođu do nje - rekla nam je kroz suze.

Za drugostupanjsku presudu je, veli, doznala od novinara. Huanito ju je držao kod sebe. Nije imala ni snage cijelu je pročitati, pogotovo dijelove gdje se odbijaju svi navodi iz žalbe obrane. A u presudi Županijskog suda u Osijeku ponavljaju se konstatacije iz one prve - da je tih 11 stabljika marihuane, koliko ih je zaplijenila policija, odnosno 15 kilograma cvjetova i lišća, dostatno za proizvodnju ulja za više od tri godine korištenja. Da se to ne može smatrati količinom za vlastite potrebe. Da je medicinski preporučena količina ne više od 7,5 grama mjesečno, a Huanito je tvrdio da uzima gram dnevno, što je, po potrebi, podizao na dva do tri grama. Svako obrazloženje iz presude Zlatu je uznemiravalo.

- Presuda je zaprimljena u Rijeku 15. siječnja. Točno na Huanitov rođendan - rekla nam je.

Zaseok Bradas kod Knina, 271115.
Zorka i Jovica Bradas, roditelji tesko bolesnog Milosa, traze pomoc za lijecenje sina.
Na fotografiji: Huanito Luksetic
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX
Huanito Luksetić

Mama, ja sam zdrav!

Huanitu Luksetiću danas je 41 godina. Prve simptome multipla skleroze, podmukle autoimune bolesti za koju ne postoji lijek, osjetio je već sa 16 godina, kada je bio u SAD-u, gdje je završio srednju školu. No, kako se simptomi MS-a, “bolesti s tisuću lica”, pojavljuju i povlače, liječnici ih tada nisu prepoznali i proći će još mnogo godina do dijagnoze. Obamrlost udova, dvoslike, problemi s govorom, pritisak u prsima, depresija, kroz sve je to Huanito prolazio obilazeći liječnike, a dijagnoza mu je ustanovljena tek 2008. godine. Nikada se, kako nam je svojevremeno pričao, nije drogirao niti pio, bavio se sportom, trenirao, vježbao... Pokušavao se liječiti konvencionalnim lijekovima, ali to nije davalo rezultate. Pokušavao je i s alternativnom terapijom, vrlo bolnom i neugodnom, liječio se ubodima pčela, ali ni to nije pomagalo. A onda je, nekih tri godine prije uhićenja, naletio na informacije o Rick Simpson ulju i otišao na Simpsonovo predavanje u Opatiju. Educirao se, pohađao seminare i napokon počeo sam na sebi primjenjivati terapiju uljem kanabisa. Prije toga, nije mogao ustajati iz kreveta, nije mogao više raditi (bio je recepcionar u jednom hotelu, imao je i mali biznis za turističke programe i projekte), majka Zlata plaćala je drugima da obrađuju njihov vrt. Huanito je isprobavao više vrsta ulja, tražio je onu koja mu pomaže. Napokon, dogodilo se čudo. Kako je ispričala njegova majka Zlata, jednog se dana vratila s puta, iz Dubrovnika, a Huanito ju je doma dočekao na nogama. Zagrlio ju je i rekao: “Mama, ja sam zdrav”.

Počeo je sam okopavati vrt, ekološki uzgajati povrće, jer zdrava prehrana je vrlo bitna kod autoimunih bolesti. Zasadio je i nekoliko sorti biljke zbog koje će, u listopadu 2014., završiti u zatvoru. Tamo je proveo dva tjedna, odbijajući konvencionalnu terapiju, jer je već sve to prošao i, kako je kazao, nije želio da ga šopaju lijekovima. Majka je objavila žiro račun na kojeg su prijatelji i poznanici vrlo brzo uplatili 75 tisuća kuna za jamčevinu te je Huanito pušten na slobodu.

Huanito se tada prometnuo u simbol borbe za legalizaciju marihuane u Hrvatskoj u medicinske svrhe, a iza njega je stalo i Društvo za multiplu sklerozu čiji je član još od kada mu je bolest dijagnosticirana. Njegov je slučaj otvorio javnu raspravu koja je urodila određenim pomacima, jer upotreba ulja kanabisa izašla je “ispod tepiha” na površinu, ušavši čak i u politički mainstream, ali sve to, očito, nije bilo dovoljno za Luksetićevu pravosudnu bitku. Nakon prvostupanjske presude na dvije godine zatvora, izrečene u studenome 2017., Huanito je, kako kaže njegova majka, potonuo.

- On jede normalno, jede zdravo, pije puno smoothieja, izbacio je u potpunosti meso iz prehrane. Kreće se, vozi automobil. Ali, više ne može okopavati vrt. Više ne može cijepati drva. Opet plaćam drugima da nam to naprave, a Huanito ih samo unese u kuću. I to ga silno izmori. Uglavnom spava. Budi se oko 14.30 svaki dan. Onda provedemo tih par sati zajedno. Ako treba negdje otići, vrati se umoran i ode leći. Ako komunicira s ljudima, izdrži maksimalno pola sata, ispriča se da je umoran i ode. Stalno ponavlja da neće ići u zatvor. To me plaši - rekla nam je Zlata Luksetić.

Rijeka, 250119.
Bregi, Zlata Luksetic, majka sina Hunatia kojemu je izrecena presuda na dvije godine zatvora zbog prodaje marihuane.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Pravo na život

Jučer poslijepodne, s odvjetnikom Gredeljem dogovarala je molbu za pomilovanje..

- Huanito je ostao prepušten samome sebi. Kompletno zdravstvo je diglo ruke od njega, kompletno društvo je diglo ruke od njega, osim par malih skupina koje se bore za njegova prava. A ovdje se radi o pravu na život, koje je temeljno ljudsko pravo. Jer, marihuana je Huanitu spasila život, a uzmimo u obzir da u Hrvatskoj imamo 8 tisuća ljudi oboljelih od multipla skleroze - rekao nam je Gredelj.

Zagreb, 150413.
Hotel Westin.
Konferencija za novinare odvjetnika Vladimira Gredelja u ime za sada anonimne skupine clanova HDZ-a koja je uputila otvoreno pismo predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku optuzujuci ga za antidemokratske procese u stranci.
Na fotografiji: Odvjetnik  Vladimir Gredelj predstavnik ogranka HDZ-a Konovali.
Foto: Nenad Dugi / CROPIX
Nenad Dugi / CROPIX

Čim je u petak objavljena vijest o drugostupanjskoj presudi, u Rijeci je ad hoc organizirana akcija “Zapali za Huanita, zapali za pravosuđe”. U ponedjeljak u 18.05 sati, Riječani su pozvani da dođu na Jadranski trg na Korzo te da, svi zajedno, zapale po jedan joint. U pozivu se, naravno, spominje slučaj privilegiranog generalovog sina koji je za dilanje osuđen na rad za opće dobro, i njegovog “prijatelja” Toma Forda, a na Facebooku je svoj interes za akciju još jučer poslijepodne interes iskazalo i najavilo dolazak oko 2 tisuće ljudi. Slične se akcije najavljuju i u drugim hrvatskim gradovima.

Zlata Luksetić kaže da se Huanito dugo svojim primjerom borio za druge, a sada više za to nema snage.

- Mora se izboriti za sebe. Svjesna sam da tu zadnju bitku ne može iznijeti na svojim leđima, zato je ja nastavljam. On za sebe stalno govori da je slobodan čovjek, ali bit ću mirna kada za to dobijemo i službenu potvrdu. I kada mu se omogući da se liječi, jedinim lijekom koji mu pomaže. Jedinim lijekom koji mu može spasiti život - veli Huanitova majka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:03