DVIJE GODINE ZATVORA

HUANITOV ODVJETNIK VEĆ POSLAO PREDSJEDNICI MOLBU ZA POMILOVANJE 'Moj klijent ne može u zatvor, u dosta je lošem stanju, zato smo reagirali brzo'

 
Huanito Luksetić
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Odjetnik Vladimir Gredelj, koji zastupa Huanita Luksetića, 41-godišnjaka iz Bregi osuđenog na dvije godine zatvora zbog uzgoja kanabisa, već je jučer poslao molbu predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović za pomilovanje njegovog klijenta.

Gredelj nam je kazao da se na taj potez odlučio ohrabren izjavama predsjednice da će Huanita, s obzirom na njegovo zdravstveno stanje, pomilovati te da za to treba poslati službenu molbu. Odvjetnik ističe da je u kontaktu sa savjetnicom predsjednice Mirjanom Hrgom te da je molbu poslao mailom, po dogovoru. Za hitnu reakciju odlučio se zbog toga što je, kako nam je kazao, Huanito u dosta lošem stanju. Zbog toga je preskočio uobičajenu proceduru, prema kojoj se zahtjev pomilovanje mora najprije podnijeti Ministarstvu pravosuđa, a ono ga zatim obrađuje i dostavlja predsjednici.

"Poštovana gospođo predsjednice, obraćam Vam se izvan propisane procedure ohrabren vašim javnim istupom i pišem ovo ponukan vašom najavom da ste spremni iskoristiti svoje pravo na pomilovanje čak i prije nego što je naš zahtjev uopće upućen u Vaš ured, što dovoljno govori o dubini razumijevanja problema koji je pred svima nama, jer upućivanjem Huanita na izdržavanje kazne zatvora bio bi ugrožen i njegov život budući da je narušenog zdravlja i pri nesposobnosti zdravog rasuđivanja izjavio je da će si oduzeti život ako sustav ustraje na izvršenju kaznene sankcije", istaknuo je, među ostalim, Gredelj u svojem pismu predsjednici.

- Predsjednica je iskazala veliku humanost i razumijevanje i zahvalni smo joj na tome. Huanito, jednostavno, ne može ići u zatvor i zato smo morali reagirati brzo - rekao nam je Gredelj, koji se u subotu sastao s Huanitovom majkom Zorom i sestrom Asijom te su dogovorili strategiju traženja pomilovanja.

Sam Huanito, kako nam je ispričala njegova majka, gotovo uopće ne komunicira i u teškom je psihičkom stanju, a drugostupanjska presuda, koji je izrekao Županijski sud u Rijeci, u potpunosti ga je dotukla.

Podsjetimo, Huanita Luksetića, koji je 15. siječnja napunio 41 godinu, Općinsku sud u Rijeci 2017. godine osudio je na dvije godine zatvora zbog uzgoja 11 biljki konoplje, odnosno posjedovanja 15 kilograma cvjetova i listova marihuane, a u drugom stupnju ta je presuda potvrđena 20. prosinca 2018. Sud nije povjerovao Huanitovoj obrani da je ulje kanabisa proizvodio za vlastite potrebe, jer se njime liječi od multiple skleroze, utvrdivši da je ta količina dovoljna za više od tri godine terapije.Na suđenju, pak, nije dokazano da je marihuanu ikome prodao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. listopad 2020 07:20