SPAS

HUANITOVA MAJKA O POMILOVANJU 'Sretan je i zahvalan što ne ide u zatvor, ali više nema snage'

Kolinda Grabar Kitarović je rekla da se osjeća jako dobro jer je u ovom slučaju iskoristila svoje ovlasti
Rijeka, 231214.Na brodu Arca Fiumana predsjednicki kandidat Ivan Vilibor Sincic predstavio je svoj program te odrzao press konferenciju na kojoj je pruzio podrsku oboljelima od multiple skleroze koji se lijece uljem konoplje.Na fotografiji: Huanito Luksetic, nedavno uhicen zbog uzgoja marihuane i majka Zlata Luksetic Degrasi.Foto: Tea Cimas / CROPIX
 Tea Cimas / CROPIX

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u petak ujutro potpisala je pomilovanje za Huanita Luksetića, 41-godišnjaka iz Bregi pored Matulja oboljelog od multiple skleroze, a osuđenog na dvije godine bezuvjetnog zatvora za ilegalnu proizvodnju marihuane radi prodaje.

Time je, s pravosudne strane, okončan slučaj koji je podigao veliku prašinu u hrvatskoj javnosti, s obzirom na to da je Luksetić, kako je cijelo vrijeme tvrdio, uzgajao biljke u svojem vrtu isključivo za vlastite potrebe proizvodnje kanabisova ulja koje mu je olakšavalo tegobe uzrokovane tom autoimunom bolešću.

Predsjednica

Kao što je poznato, Županijski sud u Osijeku još u prosincu prošle godine potvrdio je prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Rijeci iz studenoga 2017. prema kojoj Huanito Luksetić mora u zatvor na dvije godine.

S obzirom na to da se Luksetićevo stanje pogoršalo, njegov odvjetnik Vladimir Grebelj umjesto žalbi na presudu te čekanje odluka viših pravosudnih instanci, što ne odgađa izvršenje kazne, odlučio se na pisanje molbe za pomilovanjem predsjednici, a ona je već ranije najavila da će to učiniti čim je Huanitov slučaj prošli mjesec ponovno dospio u javnost. Predsjedničina odluka poslana je u Ministarstvo pravosuđa koje je, temeljem Zakona o pomilovanju, dužno obavijestiti podnositelje molbe o ishodu. Nakon toga, ta se odluka objavljuje u Narodnim novinama.

U intervjuu Hrvatskom radiju u emisiji “S predsjednicom izvan protokola”, Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da se, kao čovjek, osjeća jako dobro što tu ovlast predsjednice Republike može iskoristiti “u trenucima kada je u pitanju život i kad je u pitanju zdravstveno stanje koje je od primarne važnosti u cijelom slučaju”.

U domu Luksetića na Bregima, vijest o pomilovanju dočekana je sa srećom i zahvalnošću prema predsjednici što je zaustavila Huanitovu agoniju oko odlaska u zatvor, no to i dalje ne mijenja činjenicu da je on bolestan te da se ne može liječiti jedinim lijekom koji mu je pomagao.

- Osjećaji su pomiješani. Ujutro je Huanito dobio poziv da se 22. ožujka mora javiti na sud oko izdržavanja zatvorske kazne. Znam da je pomilovanje bilo najavljeno, da postoji procedura i sve, ali svejedno, to mi je bio veliki šok. Malo nakon toga, nazvao me odvjetnik s viješću da je predsjednica potpisala pomilovanje. Beskrajno smo joj zahvalni i Huanito i ja, kao što smo zahvalni i odvjetniku i medijima bez kojih je pitanje kako bi to sve skupa završilo - rekla nam je Huanitova majka Zlata Luksetić. Huanito, kako kaže njegova majka, nije dobro i ne može razgovarati s medijima.

Jako je slab

- Huanito je izjavio da je sretan i zahvalan, ali, s druge strane, on smatra da je ta biljka trebala biti slobodna za sve. Ne može se pomiriti s time da su ga osudili zbog biljke koja mu je spasila život. Kaže da on ne pripada tom svijetu, tim ljudima koji mu brane da bude zdrav. On hoda, jede, ali nema snage. Sva ta događanja posljednjih godina, sav taj stres, izgubio je snagu. Uglavnom leži ili na internetu proučava plazmu. Ja ne znam što, ali on i dalje traži način da si pomogne. Nakon što je ostao bez svog lijeka, stanje mu se pogoršalo.

Očajna sam jer moj se sin bori s time hoće li sutra ustati. On doslovno kaže tako, “idem navečer u krevet, ne znam hoću li sutra moći ustati”. Ja znam da za multiplu sklerozu ne postoji lijek, da potpunog izlječenja nema, svjesna sam toga, ali, zahvaljujući tom ulju, on je mogao normalno živjeti - rekla nam je Zlata Luksetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:08