TEŠKE OPTUŽBE

HUBOL: Državni vrh se ponaša poput narcisoidnih maloljetnika zlostavljača, a zdravstveni sustav više ne postoji

Udruga bolničkih liječnika oštrim se rječnikom osvrnula na situaciju u hrvatskim zdravstvenim ustanovama
 Luka Gerlanc/Cropix

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) upozorila je u nedjelju na tešku situaciju u bolnicama koje zbrinjavaju oboljele od covida-19 gdje svakodnevno pristiže sve više oboljelih zbog, kako tvrde, dozvoljenog širenja virusa, a nadležni ne poduzimaju ništa, perući ruke od odgovornosti.

"Dok nam vrhovi državne vlasti izmjenjuju verbalne bravure i uvrede na razini prepotentnih narcisoidnih maloljetnika zlostavljača, za to vrijeme nešto što vole nazivati zdravstvenim sustavom koji zbrinjava covid-19 epidemiju, pred našim očima nestaje", poručuju iz HUBOL-a.

Objašnjavaju i zašto smatraju da zdravstveni sustav nestaje, odnosno da i ne postoji.

"Sustav ne postoji kad pacijenti oboljeli od covida-19 bolesti satima čekaju prijem u bolnički odjel jer nema slobodnih mjesta. Sustav ne postoji kad nemamo dovoljno anesteziologa, infektologa, internista koji znaju liječiti ljude kojima su uništena pluća. Sustav ne postoji kad trebate vezu da što prije dođete do kreveta koji je opskrbljen kisikom", upozoravaju.

Sustav ne postoji, nastavljaju, kad će oboljele od komplikacija bolesti liječiti kirurg, ginekolog ili neki drugi liječnik koji se s liječenjem te bolesti susreo tek u stručnoj literaturi te kad oni koji odlučuju je li sustav preopterećen usluge dobivaju jednim telefonskim pozivom upravi bolnice, bez obzira trebaju li cijepljenje, testiranje ili liječenje. "Oni i njihova rodbina, prijatelji i poznanici ne čekaju u redovima. Oni sve te usluge dobiju na poziv".

"Zato dragi sugrađani, kad vam nadležni svakodnevno serviraju lažni spokoj ne poduzimajući ništa, znajte da će sve umorniji ljudi koji čine zdravstveni sustav uskoro morati prestati s operacijama ili pregledima drugih bolesti jer su u covid odjelima. Tamo gdje zbog dozvoljenog širenja virusa u populaciji svakodnevno pristiže sve više oboljelih i tamo gdje će se uskoro morati birati kojeg pacijenta prije smjestiti u krevet s kisikom ili mehaničkom ventilacijom", ističu iz HUBOL-a u priopćenju.

"Sustav za njih nisu baka iz Pušće koja pred npr. KB Sveti Duh satima čeka prijem jer gospodin ravnatelj namjerno ili slučajno (ne zna se što je gore) ignorira stvarnost. Sustav za njih niste vi dragi sugrađani. Sustav za njih niste vi dragi kolege koji odlučujete u koji nepostojeći krevet smjestiti bolesnika. Sustav za njih niste vi dragi kolege koji imate dodatne radne sate ili nikad niste liječili COVID pacijenta, a vidjeli ste svoje ime na rasporedu za rad na COVID odjelu".

"Virus se širi koliko mu dozvolimo, izjavio je nedavno predsjednik epidemiološkog društva. Oni čija je odgovornost zaustaviti širenje virusa u populaciji svim potrebnim postupcima i mjerama (kao npr. u Danskoj) svaki dan nam sedirajućim glasom objavljuju sve veće brojke hospitaliziranih i umrlih, perući ruke od svoje vlastite odgovornosti i svrhe postojanja. Dopustiti ovakvo širenje i brojeve hospitaliziranih i umrlih mogu ipak samo Balkanci, a ne tamo neki "glupi" Danci", stoji u priopćenju HUBOL-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2022 23:14