ČEKA SE NOVA POŠILJKA

HUBOL kontra Ministarstva zdravstva: ‘Hrvatska nema zalihe remdesivira za sve covid-19 pacijente‘

Kažu kako se u bolnicama trenutno liječi 613 COVID pacijenata, a na raspolaganju imaju ukupno 483 bočice remdesivira

Remdesivir

 Dirk Waem/Afp

Hrvatskoj nedostaju zalihe remdesivira, antivirusnog lijeka za liječenje covid-19, trenutne zalihe dovoljne su za 80 pacijenata, a nove doze lijeka još nisu stigle u bolnice koje su ga naručile, ustvrdili su u utorak iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL.)

Kažu kako se u bolnicama trenutno liječi 613 COVID pacijenata, a na raspolaganju imaju ukupno 483 bočice remdesivira. S obzirom na to da je za liječenje jednog pacijenta potrebno šest bočica, zalihe lijeka dostatne su za liječenje 80 pacijenata, što je nedovoljno za cijelu Hrvatsku, upozorava HUBOL

Ministarstvo zdravstva RH je ranije danas demantiralo medijske napise o nestašici lijekova za liječenje oboljelih od covida i kako tih lijekova ima dovoljno za sve sadašnje potrebe. U 26 bolnica u cijeloj Hrvatskoj trenutno ima 483 doze Vekluryja (remdesivira) i 236 doza Ronapreve, lijekova koji se koriste za liječenje oboljelih od covida-19, što je dovoljno za sve sadašnje potrebe, istaknulo je Ministarstvo zdravstva. Također, Ministarstvo je u ponedjeljak provelo žurnu provjeru zaliha u svim bolnicama nakon medijskih napisa o nestašici lijekova.

Iz HUBOL-a su, pak, popodne priopćili da su bolnice koje su bile pri kraju sa zalihama remdesivira, naručile nove doze sredinom srpnja od Službe za lijekove Ministarstva zdravstva. Međutim, dobile se odgovor da lijeka više nema i da će Ministarstvo krenuti u nabavu.

‘‘Te bolnice su svoje zalihe potrošile, a do danas tj. nekoliko tjedana kasnije remdesivir nije stigao u te bolnice i one ga nemaju. Lijek remdesivir se naručuje isključivo preko Ministarstva, bolnice ga ne mogu same nabaviti‘‘, stoji u priopćenju HUBOL-a

Neke bolnice u Hrvatskoj još uvijek imaju remdesivir, ali i njihove zalihe su pri kraju, dok je resorno Ministarstvo jedino tijelo odgovorno za redistribuciju lijeka iz bolnica koje ga imaju u bolnice kojima nedostaje, dok ne stigne nova pošiljka, tvrdi HUBOL.

‘‘Ministarstvo se tek nakon tragične smrti novinara Vladimira Matijanića dosjetilo zatražiti inventuru lijeka kako bi saznalo koje bolnice ga imaju, a koje ne. Ministarstvo je jedino zaduženo za distribuciju ovog lijeka‘‘, napominju iz udruge bolničkih liječnika.

iz HUBOL-a kažu da osim remdesivira, lijek Ronapreve, koji ministar Beroš također spominje, nema učinka u liječenju bolesti izazvane omikron sojem novog koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:38