ŠOKANTNA FOTOGRAFIJA

HUBOL: ‘Ovo je rezultat višegodišnjeg nedostatka sluha za reformu cijelog zdravstvenog sustava‘

‘Urušavanjem obiteljske medicine veliki dio posla primarne zdravstvene zaštite prelijeva se u bolnice i na hitni prijem‘

Dvije žene smještene na malenom krevetu u bolnici u Sisku

 Privatna Arhiva/jutarnji List/

Nakon što je Jutarnji prvi objavio fotografiju iz sisačke bolnice na kojoj su dvije starije ženske osobe zajedno smještene u krevetu širine 90 cm, odnosno na ležaj za jednu osobu, o slučaju se na Facebooku oglasila i Hrvatska udruga bolničkih liječnika.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘Suosjećamo s liječnicima i drugim zaposlenicima svakog bolničkog hitnog prijema kao i izvanbolničke hitne, a suosjećamo i s pacijentima koje bolest dovede na hitnu i onda bolesni dožive ovakvo nedopustivo postupanje.

Hitna služba je mjesto rada s velikim stresom i ogromnim brojem pacijenata, radno mjesto koje se već godinama krpa radom specijalizanata, te drugim specijalistima i subspecijalistima koji nisu specijalisti hitne medicine..

Smatramo da su ovakve situacije, u kojima dvije pacijentice leže u istom krevetu, neprihvatljive. Ovo je, pored toga što je rezultat nebrige vodstva bolnice za učinkovitu organizaciju rada, ujedno i rezultat višegodišnjeg nedostatka sluha zdravstvene administracije za odgovarajuću reformu cijelog sustava, pa tako i hitne službe.

Interes liječnika za specijalizaciju iz hitne medicine eksponencijalno pada, kao i interes medicinskih sestara za rad u toj grani medicine. Urušavanjem obiteljske medicine veliki dio posla primarne zdravstvene zaštite prelijeva se u bolnice, velikim dijelom upravo na hitni prijem.

Hrvatsko stanovništvo stari, što umnožava potrebe za zdravstvenim uslugama. Sve ovo, nažalost, nebrojeno smo puta javno isticali i upozoravali.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:51