ZAKONSKE IZMJENE

HUBOL protiv Beroševe najave ograničavanja dvojnog rada: ‘To je populistički potez‘

Smatraju da bi daljnje ograničavanje dvojnog rada imalo za posljedicu samo smanjenje dostupnosti zdravstvene zaštite

Vili Beroš

 Srdan Vrancic/Cropix/Cropix

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) u ponedjeljak je populističkim potezom ocijenila najavu ministra zdravstva Vilija Beroša o zabrani dvojnog rada liječnika, te istaknula da je ministar i do sada imao sve alate za kontrolu zloupotrebe, ali ih nije koristio.

U udruzi podsjećaju da zabranu dvojnog rada već sada imaju ravnatelji, njihovi zamjenici i pomoćnici u bolnicama, a sada se zakonskim izmjenama zabrana širi na predstojnike i pročelnike klinika, a u određenim uvjetima i druge bolničke liječnike.

Već sada postoji alat za kontrolu zloupotrebe modela dvojnog rada liječnika kao i kretanja pacijenata između javnog i privatnog zdravstva, navodi HUBOL.

Sporne su im i Beroševe izjave da su pojedini liječnici pacijente iz privatnih ordinacija upućivali preko reda u javne bolnice ili su pacijente iz javnih bolnica preusmjeravali u privatne zdravstvene ustanove.

Naime, sve pružatelje zdravstvene zaštite u Hrvatskoj, kako javne tako i privatne, Zakon o podacima i informacijama u zdravstvu obvezao je da do veljače 2021. počnu razmjenjivati zdravstvene podatke putem CEZIH-a, tj. Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava RH.

Uvjete za spajanje privatnih zdravstvenih ustanova u CEZIH trebalo je osigurati upravo Ministarstvo zdravstva, a HUBOL ističe da Ministarstvo to nije učinilo te nije ispunilo svoju zakonsku obavezu.

"Da je ministar postupao po zakonu i umrežio privatno i javno zdravstvo, moglo se lagano detektirati liječnike koji zloupotrebljavaju dvojni model rada, intervenirati i tražiti da se takvim liječnicima ukine dozvola za dvojni rad", ističe udruga.

Kako Beroš i njegovo ministarstvo do danas nisu privatnim zdravstvenim ustanovama omogućili pristup CEZIH-u, sada to svoje kršenje zakona i svoj propust žele prikriti značajnim proširenjem zabrane dvojnog modela rada.

HUBOL je stajališta da je sadašnji zakonski model regulacije dvojnog rada liječnika zadovoljavajući, a da ga je nužno dopuniti "konačnim povezivanjem privatnih zdravstvenih ustanova s CEZIH-om". Smatraju da bi daljnje ograničavanje dvojnog rada imalo za posljedicu samo smanjenje dostupnosti zdravstvene zaštite.

Poručuju da je dvojni rad liječnika poželjan i potreban zdravstvenom sustavu jer je njime značajno usporen i smanjen odljev liječnika u inozemstvo.

Stoga se zalažu za ostanak dvojnog rada, uz strože kontrole kretanja pacijenata između javnog i privatnog sektora te osuđuju svaku eventualnu zloupotrebu i neetičnost u modelu dvojnog rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 12:32