KREĆU SASLUŠANJA

Huligani izlaze pred suca: Glavni osumnjičeni za Michalisovo ubojstvo su Hrvat, Albanac i tri Grka

Kaznena djela s kojima se navijači suočavaju su: ubojstvo s namjerom, zločinačko udruživanje, eksplozija i posjedovanje eksploziva

Privođenje navijača

 Ronald Gorsic/Cropix

Danas se očekuje početak sudskog procesa za 105 uhićenih zbog nasilnog napada u Ateni i ubojstva 29-godišnjeg Michalisa, koji bi trebao biti završen u nedjelju, 13. kolovoza, pišu grčki mediji.

U 10 sati će prvih 30 uhićenih biti prebačeno iz pritvora u sudnicu. Istovremeno, u javnosti se pojavila nova video snimka pohoda hrvatskih huligana.

Prvi optuženici za krvave incidente ispred stadiona AEK-a u Novoj Filadelfiji, stat će pred istražitelje. Proces će se nastaviti sutra, u subotu, i bit će dovršen u nedjelju.

Tri istražitelja, jedan redovni i dva pomoćnika, vodit će glavnu istragu u slučaju krvavih incidenata i ubojstva 29-godišnjeg navijača AEK-a.

Kaznena djela s kojima se navijači suočavaju su: ubojstvo s namjerom (za što se još čekaju dokazi iz forenzičkih laboratorija), sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji, eksplozija i posjedovanje eksploziva.

Prekršaji koji im se stavljaju na teret su: ometanje javnog reda i mira, nanošenje opasnih tjelesnih ozljeda, uništavanje tuđe imovine, nasilje prije održavanja sportske aktivnosti (na temelju zakona o sportu), ilegalno nošenje vatrenog oružja, upotreba oružja, posjedovanje baklji.

Za ubojstvo 29-godišnjaka osumnjičena su petorica

U međuvremenu, nastavljaju se laboratorijska istraživanja oružja kojim je počinjeno ubojstvo i genetskog materijala uzetog od 105 huligana, a DNK počinitelja već je otkriven pod noktima žrtve.

Glavni osumnjičeni za smrtonosni napad na 29-godišnjeg navijača AEK-a su jedan Hrvat, Albanac i tri Grka.

Albanac i Hrvat su prilikom uhićenja imali noževe na sklapanje na kojima je bila krv i odmah su izdvojeni od ostalih uhićenih.

Dvojica Grka organizirani su navijači grčkog tima i imaju podugačak kriminalni dosje.

Prvi ima 27 godina i poznat je policiji jer je uhićen četiri puta. U ožujku 2018. uhićen je s još 10-15 osoba zbog napada pajserima na trgovinu u Petraloni; u veljači 2019. pljačkao je pod prijetnjom nožem u Ilionu; u srpnju 2019. uhićen je s nožem u St. Petersburgu; u lipnju 2021. protiv njega je podignuta optužnica za palež, eksploziju, opasne tjelesne ozljede, oštećenje tuđe imovine i razbojništvo. Uhićen je i zadržan u pritvoru, no pušten je na uvjetnu slobodu.

U ožujku 2022. njegovo se ime ponovno pojavljuje u spisu zločinačke organizacije, na čelu sa ženom, koja je organizirala napade i krađe. No, pušten je na slobodu do suđenja koje je odgođeno prije nekoliko mjeseci.

Drugi glavni osumnjičenik također je Grk, ima 27 godina i uhićen je u veljači 2022. zbog umiješanosti u incidente sportskog nasilja.

Za trećim glavnim osumnjičenim Grkom još se traga. No, identificiran je iz njegovih objava na društvenim mrežama u kojima kaže da je sudjelovao u tučnjavi.

Navijači Dinama došli su u Grčku s teškim oružjem: palicama, noževima, daskama s čavlima, željeznim cijevima i noževima.

Prema informacijama, oružje nije pronađeno tijekom graničnih provjera, zbog čega policija sumnja da su ga naknadno dobavili grčki navijači.

U isto vrijeme, interne istrage o tome kako su Hrvati stigli iz Kakavije u Elefsinu, pokazat će ima li još odgovornih osim policije te gdje se točno dogodio propust.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. srpanj 2024 13:00