POTVRDIO MVEP

Humanitarac (29) iz Zagreba poginuo u Ukrajini: Imao je kartu za povratak, a onda je došlo do tragedije

Vozilo je na cesti naletjelo na minu i pritom je ranjeno još nekoliko njegovih ukrajinskih kolega

Andro Fabijanić

 Facebook

Andro Fabijanić, 29-godišnji Zagrepčanin, koji je humanitarnim radom aktivno pomagao ukrajinskim obiteljima i braniteljima poginuo je u Ukrajini u eksploziji protutenkovske mine prošloga utorka prilikom dostave pomoći, prenosi Novi list.

Tragičnu vijest koja se proširila društvenim mrežama potvrdili su i prijatelji ožalošćene obitelji. Mladić iz Zagreba, poznat domaćim sportašima i rekreativcima kao osobni trener fitnesa, smrtno je stradao u dostavnom vozilu koje je prevozilo sanitarni materijal za ukrajinske borce.

Vozilo je na cesti naletjelo na minu i pritom je ranjeno još nekoliko njegovih ukrajinskih kolega. Nažalost, Fabijaniću nije bilo spasa. Jučer je trebao putovati nazad za Hrvatsku. Imao je kupljenu kartu. Radio je za udrugu iz Dnjipropetrovska "Za heroje" koja je dostavljala zavoje i ostalu medicinsku pomoć za branitelje.

Pomagao je i u evakuaciji ukrajinskih obitelji u Europu. Djevojku iz Ukrajine koju je upoznao i njezine roditelje uspješno je prebacio iz ratom stradale zemlje u Hrvatsku, u Zagreb.

Isto je učinio za još najmanje jednu ukrajinsku obitelj koja je također našla privremeni dom u Hrvatskoj. Planirani dolazak u Zagreb stalno je odgađao, a humanitarni rad i pomaganje unesrećenim Ukrajincima čini se sve više je postajao njegov poziv.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u petak je potvrdilo smrt hrvatskog humanitarca u Ukrajini, dodajući da njegovoj obitelji pruža konzularnu i drugu pomoć.

„Potvrđujemo informaciju o smrtno stradalom hrvatskom državljaninu, koji je u Ukrajini radio za nevladinu humanitarnu organizaciju“, rečeno je Hini iz MVEP-a.

„Konzularna služba MVEP-a, zajedno s Veleposlanstvom u Ukrajini, pruža obitelji svu konzularnu i drugu pomoć, u okviru svoje nadležnosti.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2023 04:17