PROJEKT SREĆA

Humanitarni ‘Damin gambit na hrvatski način‘ privukao brojne poznate: Ivo Josipović izgubio od HRV-ova voditelja

Sav prihod od donacija ide udruzi Projekt sreća, koja se brine o djeci sa zdravstvenim problemima

Raj Kumar Srivastava i Ivo Josipović

 Vanesa Pandzic/Cropix

U zagrebačkom restoranu Mašklin i Lata održan je humanitarni šahovski turnir "The Queen's Gambit na hrvatski način" na kojem su sudjelovale brojne osobe iz javnog života, a sav prihod od donacija ide udruzi Projekt sreća, koja se brine o djeci sa zdravstvenim problemima.

Turnir je protekao u opuštenoj atmosferi i dobrom raspoloženju. Sudjelovalo je 40 natjecatelja raspoređenih u osam skupina s po pet igrača, od kojih su najbolja dvojica prošla dalje. Uslijedila je nokaut faza, sve do finala. Jedno od najpoznatijih lica na turniru bio je Ivo Josipović.

- Najvažnija na ovom turniru je dobra volja da se pomogne udruzi koja brine o zdravlju djece. Okupilo se mnogo osoba iz javnog života i mislim da svi zaslužuju pohvale što su tu i što pomažu.

Upravo je bivši predsjednik Republike Hrvatske stigao do polufinala u kojem je izgubio od Ivana Doriana Molnara. Televizijski voditelj je u kasnijem finalu pobijedio redatelja Sinišu Bulaića koji je u svom polufinalu pobijedio pjevača Mladena Bodaleca.

image

Mladen Bodalec

Vanesa Pandzic/Cropix

HRT-ov voditelj bio je zadovoljan nakon osvajanja natjecanja…

- Turnir je bio odličan, a drago mi je da sam s kolegom Sinišom Bulaićem igrao finale. Tu i tamo odigramo rekreacijski, svaki put s drugačijim ishodom. Dobro se snalazim na brzim partijama, igram i online, a danas su presudile nijanse.

Vlasnik restorana Žarko Ivanković jedan je od organizatora.

- Ne bih sebe stavio kao inicijatora akcije. Alojzije je pokrenuo cijelu priču, a Tomislav Šimičević i ja smo se pridružili svojim poznanstvima i prostorom kako bismo pomogli humanom dijelu priče.

Iz Projekta sreće ne kriju oduševljenje ovim događajem.

- Djelujemo diljem cijele Hrvatske, a posebni smo po tome što smo kompletno volonterske naravi. Izuzetno smo zadovoljni odazivom, organizacija je vrhunska, tu se nema što za prigovoriti.

Najpoznatije šahovsko lice na turniru bio je velemajstor i bivši prvak Hrvatske Alojzije Janković, koji je iznio velik dio organizacije događaja.

image

Damir Bakić, Antonio Nuić, Mladen Bodalec i Jakob Nemir

Vanesa Pandzic/Cropix

- Već dulje vrijeme bavim se promotivnim aktivnostima vezanim uz šah, to je moja misija. Imam svoj kanal na YouTubeu, na televiziji vodim svoju emisiju i htio bih prikazati kako šah može biti zabavan, kako ne mora biti uštogljen, te kako poznati igrači mogu uživati u igri. Damin gambit je bio okidač za šah u posljednje dvije godine. Nakon te serije igra je približena ženskoj populaciji i mlađima, ne vrijedi više onaj stereotip da šah igraju samo stariji ljudi u parkovima. Od srca zahvaljujem ljudima koji su došli, te donatorima koji su podržali ovaj događaj, uz podršku restorana i drugih ljudi, rekao je Janković.

Na turniru su još sudjelovali Dean Kotiga, Tina Živković, Mirko Fodor, Gordan Giriček, Željko Pervan, Tomislav Ćorić, Ivan Malenica, Zlata Mück, Saša Sušec, Damir Martin, Igor Pokrajac, veleposlanik Indije Ray Kumar Srivastava, Mirna Medaković, Saša Pavličić Bekić, Antonio Nuić, Damir Bakić, Mario Kovač...

image

Mirna Medaković i Zlata Muck

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Ivan Malenica

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Gordan Giriček

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Damir Marin i Karlo Ressler

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Željko Pervan

Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 09:56