‘NIJE BILO DOGOVORA‘

HUP-ICT odlučno odbacuje sudjelovanje u postupanjima koje spominje AZTN: ‘Sve je po zakonu‘

‘HUP-ICT će AZTN-u dostaviti sve potrebne informacije, kao i dokumentaciju kojom raspolaže‘, poručuju iz te udruge

Hrvoje Balen, predsjednik HUP-ICT udruge

 Goran Mehkek/Cropix

Udruga HUP-ICT odlučno odbacuje sudjelovanje u bilo kakvim postupanjima koje se spominju u povodu pokrenutog postupka Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), komentirali su na Hinin upit u petak iz te udruge postupak koji je AZTN pokrenuo protiv telekoma HT, A1 i Telemach i te udruge.

"HUP-ICT će AZTN-u dostaviti sve potrebne informacije, kao i dokumentaciju kojom raspolaže, kojima će nedvojbeno dokazati da nije bilo nikakvog postupanja koje bi odstupalo od zadanih normi i svih standarda zakonitog postupanja", poručuju iz te udruge.

I sva tri telekoma koji su obuhvaćeni tim postupkom AZTN-a, pokrenutog krajem prošle godine komentirali su da to odbacuju, da posluju transparentno i po propisima i da nema bilo kakvog dogovora o usklađivanju cijena.

AZTN je naime objavio da je pokrenuo postupak protiv HT-a, A1 i Telemacha te udruge HUP-ICT-ja zbog "mogućeg zabranjenog dogovora o usklađivanju cijena uvođenjem indeksne klauzule".

Naveli su i da je postupak pokrenut po službenoj dužnosti 28. prosinca 2023. "radi utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma u smislu članka 8. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja".

"Cilj postupka je utvrditi jesu li HT, A1 i Telemach uz sudjelovanje predstavnika HUP-ICT-a, razmjenom poslovno osjetljivih informacija o namjeri uvođenja mogućnosti usklađivanja iznosa cijena njihovih usluga s godišnjom stopom inflacije (indeksna klauzula) u opće i posebne uvjete njihova poslovanja odnosno pretplatničke ugovore, smanjili ili ukinuli neizvjesnost u pogledu njihove buduće poslovne strategije i određivanja cijena njihovih usluga, odnosno ograničili međusobno tržišno natjecanje otkrivanjem ponašanja za koje su se odlučili ili koje namjeravaju provoditi na mjerodavnom tržištu i time sklopili zabranjeni horizontalni sporazum (kartel)", piše u objavi te agencije.

S tim u vezi, dodaju da je potrebno utvrditi i je li HUP-ICT na sastancima Radne skupine za telekomunikacije, prešutnim odobravanjem razmjene poslovno osjetljivih informacija između HT-a, A1 Hrvatska i Telemacha Hrvatska, o namjeri uvođenja mogućnosti usklađivanja iznosa cijena njihovih usluga s godišnjom stopom inflacije (indeksna klauzula) u opće i posebne uvjete poslovanja odnosno pretplatničke ugovore, bez javnog distanciranja od takve koordinacije ponašanja na tržištu navedenih poduzetnika, i svojim prijedlozima HAKOMU-u (Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti) radi dopune Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga odredbom koja bi definirala mogućnost uvođenja indeksne klauzule u opće uvjete poslovanja operatora elektroničkih komunikacija, pridonijela sklapanju zabranjenog horizontalnog sporazuma (kartela), čime bi postala sudionikom tog sporazuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:00